61. alkalommal szavaztak a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének tagjai arról, hogy az elmúlt év amerikai - és kis részben külföldi - filmterméséből mely teljesítményeket tartják kiugróan jónak. Az ünnepélyes díjátadót vasárnap este tartották a Beverly Hiltonban, helyi idő szerint este 8 órától.

A gálán természetesen felvonult a hollywoodi sztárvilág színe-java, közte olyanok is, akik idén nem pályáztak a díjra. Így például a parádés vendégsereg résztvevője volt Jennifer Aniston, Susan Sarandon, Jane Fonda, Barbra Streisand, Melanie Griffith, Ashton Kutcher és Queen Latifah. A díjra jelöltek közül viszont akadt, aki távol maradt - például a két kategóriában is versenyző Sean Penn, aki köztudottan utálja a puccos partikat. 

Az este első nyertese Tim Robbins volt, aki a Titokzatos folyó című filmdráma legjobb mellékszereplőjeként részesült díjban. Robbins mindenekelőtt a rendező Clint Eastwood előtt tisztelgett: "Clint, Isten vagy!" - mondta. Majd egy könnycsepp csordult ki a szeméből, és így folytatta: "Minden egyes nap élvezet volt a forgatáson." Végül azonban visszanyerte humorát is, és így fejezte be köszönőbeszédét: "Az a jó abban, ha az embert elsőként szólítják színpadra, hogy utána máris mehet inni."

A kategória női nyertese Renée Zellweger lett, aki a Cold Mountain című film mellékszereplője volt. A színésznő - aki a Bridget Jones naplója második részének forgatása óta csaknem visszafogyott eredeti formájára - szintén a rendezőért, Anthony Minghelláért rajongott köszönőbeszédében: "Anthony Minghella, te vagy az én hősöm! Minden nap összeszorított ujjakkal drukkoltam, hogy felhívj és együtt dolgozzunk!" - mondta.  

Forrás: [origo]
Anthony Minghella, a hős

A Cold Mountain többi résztvevője azonban üres kézzel távozott, vagyis nyolc jelöléséből csupán egy lett befutó. 100 százalákos sikert aratott viszont A Gyűrűk Ura - a király visszatér, mely mind a négy jelölését díjra váltotta. Mindenekelőtt a legjobb drámai alkotás kategória győztese lett, melynek trófeáját Peter Jackson rendező "Tolkien professzornak" ajánlotta, majd visszatérhetett a színpadra a legjobb rendező kategóriájának győzteseként is.

A szobor átvételekor Jackson bocsánatot kért a hollywoodi külföldi tudósítóktól, amiért megszegte a vörös szőnyeg etikettjét, de - mint mentegetőzésében kifejtette - a trilógia készítésének hét éve alatt maga is észrevétlenül hobbittá változott. Végül a tradícióknak megfelelően a vetélytársai - Sofia Coppola, Clint Eastwood, Anthony Minghella és Peter Weir - tehetségét méltatta.

AGyűrűk Ura - A király visszatér további két díját a zenei aláfestéssel szerezte - így díjat nyert Howard Shore zeneszerző és Annie Lennox, az Into the West című betétdal előadója.