Mágikus Amerika

Az Amerikában című film hőseit - az ír származású családot - nem kényezteti el a sors. Mindenért keményen meg kell küzdeniük, és nem menekülhetnek el a fájdalmak elől. A New Yorkban adódó nehézségek előtt azonban még szembe kell nézniük a legkisebb fiú, Frankie halálával is, melyet minden családtag másképp próbál kezelni.

Forrás: Intercom
Amerikában - Emma Bolger és Samantha Morton

"Frankie, a bátyám betegsége és halála nagyon mély nyomot hagyott bennem" - emlékszik vissza a rendező saját fájdalmára. "Valahogy a hitemet veszítettem el - a menny mintha leomlott volna. De ez a tragédia segített abban, hogy a figyelmem minden másnál erősebben forduljon az élet valóban fontos dolgai felé."

És hogy a vásznat ne csak a szenvedés szólamai uralják, a szívszaggató tragikum kontrasztjaként Sheridan rengeteg komikus szituációval fűszerezte a történetet. "Úgy éreztem, hogy a cselekmény tragikus jellegét humorral kell ellensúlyozni. A humor forrása pedig leggyakrabban a helyzetkomikum. A frissen érkezett emberek egy marslakó szemével nézik a leghétköznapibb szituációkat is, és ebből számtalan mulatságos pillanat születik."

Forrás: Intercom
A rendező alteregóját Paddy Considine játssza

Erre elsősorban a két kislány szolgáltat alapot, akik egy mesebeli birodalmat látnak maguk körül az új otthonukban, és minden impulzust beillesztenek a saját fantáziavilágukba. Általuk válik a film könnyeddé és mégis emelkedetté, és az ő nyílt és tiszta szemléletük tesz mindent éterien széppé. "Számomra ez a film egyértelműen a mágiáról szól"- mondja Sheridan. "Arról, hogy a világot meg kell próbálni gyerekszemmel, mágikus minőségeiben szemlélni, így Manhattan akár az álmok szigete is lehet, ami segít egy családnak felgyógyulni mély sebeiből. Szeretek úgy gondolni erre a filmre, mint a feleségemhez és a gyerekeimhez írt szerelmes versre."

Gy. D.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK