Nyilvánosságra hozták a 2004-es Oscar-díjakra jelöltek listáját. Peter Jackson Tolkien-trilógiájának befejező epizódja 11 jelölést kapott, szorosan a nyomában a Russell Crowe főszereplésével forgatott Kapitány és katona 10 jelöléssel. Anthony Minghella és Scarlett Johansson nincs a nevezettek között.

A legjobb film kategóriában a fent említett két alkotás mellett a Vágta című film versenyez hét jelöléssel, a Clint Eastwood által rendezett Titokzatos folyó hattal, s Sofia Coppola Elveszett jelentés című  romantikus komédiája néggyel.

A Hideg hegy rendezőjének, Anthony Minghellának  már a Golden Globe-díjátadón sem kedvezett a szerencse, s noha filmjét 4 kategóriában is érdemesnek találták a jelöltek listájára, ő maga már biztos, hogy nem örülhet az idei év legjobb rendezőjének járó Oscar-díjnak. Hasonló helyzetben van az ifjú felfedezett Scarlett Johansson, aki Coppola filmjében, valamint a szintén a jelöltek közt lévő Girl with a Pearl Earring című alkotásban játssza a női főszerepet. A színésznőnek azonban így sincs oka panaszra, hiszen csupán 19 éves.

Örülhet viszont filmbéli partnere, Bill Murray sikerének, akit az Elveszett jelentés főszerepéért jelöltek a szobrocskára. Az 54 éves színész vetélytársai Johnny Depp A Karib-tenger kalózai főszerepéért, Sean Penn a Titokzatos folyó-ban nyújtott alakításáért, Jude Law Minghella Hideghegy-ének főszerepéért, valamint Ben Kingsley a House of Sand and Fog-ért.

A hölgyek között található az [origo] filmklubban is vetített Amerikában főszereplőnője, Samantha Morton, a Monster című filmben leszbikus gyilkost alakító Charlize Theron, a Minden végzet nehéz-ben Jack Nicholson partnerét játszó Diane Keaton, a 21 Gramm főszereplőnője az ausztrál Naomi Watts, illetve a Whale Rider című filmben látható Keisha Castle-Hughes.

A legjobb férfi mellékszereplő díjára Alec Baldwint (The Cooler), Benicio Del Torót (21 Grams), Djimon Hounsout (Amerikában), Tim Robbinst (Titokzatos folyó) és Ken Watanabét (Az utolsó szamuráj) jelölték.

A legjobb női mellékszereplő Oscar-díját Shohreh Aghdashloo (House of Sand and Fog), Patricia Clarkson (Pieces of April), Marcia Gay Harden (Titokzatos folyó), Holly Hunter (Tizenhárom) vagy Renée Zellweger (Hideghegy) viheti majd haza.

Érdekesség, hogy két kategóriában is jelölték az Isten városa című alkotást, amely a legjobb operatőri munka és a legjobb rendezés díjáért versenyez. Előbbi kategóriában a Hideg hegy, a Girl with a Pearl Earring, a Kapitány és katona, illetve a Vágta című filmekkel kell felvennie a versenyt, utóbbiban pedig A Gyűrűk ura: A király visszatér-rel, az Elveszett jelentés-sel, a Kapitány és katoná-val és a Titokzatos folyó-val.

Fliegauf Benedek Rengeteg című filmje, amely a legjobb külföldi film kategóriájában kaphatott volna nevezést, nem jutott be a legjobb öt közé.