A 76. Oscar-gála a nagy meglepetések ünnepe lehet - feltéve, hogy a jelöltek között felsorakozó külföldi alkotók és művészi alkotások el is nyerik a díjat ismertebb amerikai vetélytársuk elől. Mindenesetre már az is eredmény, hogy esélyt kaptak a küzdelemre és a figyelem középpontjába kerültek. Magyar jelöltnek idén nem szurkolhatunk, de egy kis közünk van a Zelary című cseh film sikeréhez: Cserhalmi György a főszereplője a legjobb külföldi film egyik jelöltjének.

A filmkészítés hierarchikus művelet, melyben ugyan mindenki egyformán fontos, de azért vannak fontosabb résztvevők. Ennek megfelelően a teljesítmények értékelése is hierarchiába tömörül, vagyis vannak fontos és kevésbé fontos díjak. Az Oscar-díjikosztóra ez különösen igaz, ugyanis vannak olyan kategóriák, melyeket a többinél nagyobb izgalom övez és melyekre nagyobb figyelem összpontosul.

A piramis csúcsán természetesen a legjobb film kategóriája helyezkedik el, majd közvetlen mögötte a legjobb rendező kategóriája következik. Ezután a színészi alakítások (legjobb fő- és mellékszereplő férfiak, illetve nők), majd a legjobb forgatókönyv, operatőri munka, zenei aláfestés és vágás kategóriája sorakozik fel, melyek mögött alig valamivel, de mégis lemarad a legjobb látványterv, díszlet, jelmez, vizuális effekt és betétdal versenye. A hierarchián kívül esik a legjobb külföldi film, legjobb animációs film és legjobb dokumentumfilm kategóriája.

Az idei Oscar-jelölések értékelésekor ezt a szempontot különösen érdemes figyelembe venni, mert bár jól hangzik, hogy A Gyűrűk Ura - A király visszatér című film 11 jelölést kapott, az azonban levon értékéből, hogy ebből egyetlenegy sem jutott a színészeknek. Az úgynevezett "fontos" kategóriákban sokkal nagyobb súllyal szerepel Clint Eastwood Titokzatos folyó című alkotása, legfőképpen azért, mert három szereplője (Sean Penn, Tim Robbins és Marcia Gay Harden) is esélyes a díjra.

Az említett két alkotás a többi kategóriában legerősebb vetélytársa egymásnak, és melléjük sorakozik még Peter Weir Kapitány és katona, valamint Sofia Coppola Elveszett jelentés című filmje. Ezek azok a produkciók, amelyek nem okoztak meglepetést az idei Oscar-jelölésekben.

Az Amerikai Filmakadémia tegnap nyilvánosságra hozott döntése azonban valószínűleg épp arról marad híres, hogy sok meglepetéssel szolgált a filmrajongóknak. Részben azért, mert esélyesnek tartott filmeket és alkotókat hagyott ki a versenyből, részben azért, mert váratlan lehetőséghez juttatott kis költségvetésű, művészi értékeket hordozó munkákat. Lássuk tehát kategóriánként, mely jelölések teszik összetetté és izgalmassá a versenyt!