Samantha Morton nem hagyja magát bekebelezni Hollywood által. Kézzel-lábbal tiltakozik azellen, hogy sztárt csináljanak belőle, és bár szerepet szívesen vállal a legnagyobb mesterekkel, az interjúkat és a partikat lemondja. 26 évesen második Oscar-jelölését zsebelhette be a héten, és pontosan tudja, ki ő és mit akar.

Samantha Morton első küldetését már teljesítette. Be akarta bizonyítani a világnak, hogy nem kell "jó helyre" születni, nem kellenek a kapcsolatok, a megfelelő hátszél ahhoz, hogy az ember elérjen valamit. Ő például Nottinghamben született 1977-ben, és '80-ban már elvált szülők gyereke volt. Édesanyja és édesapja is új családot alapított, így hamarosan nyolc testvérrel gazdagodott.

És bár a családból senki sem foglalkozott a művészetekkel, ő már általános iskolában is csak azokat a pillanatokat várta, amikor szerepelhet. 13 évesen pedig otthagyta a sulit, és beiratkozott egy televíziós színészképzőbe. Mivel azonban az iskolapadot semmilyen formájában nem neki találták ki, 16 évesen ettől az intézménytől is megvált, és csatlakozott a The Royal Court nevű londoni színtársulathoz.

A színpad után újra a tévé következett: számtalan brit tévésorozatban és klasszikus feldolgozásban kapott szerepet. Első játékfilmjét 1997-ben forgatta Under the Skin címmel. Ebben alakított karaktere hosszú időre meghatározta pályáját. A túlérzékeny, már-már őrületbe hajló Iris mindent lerombol maga körül a filmben, miután édesanyját elveszíti. Samantha Mortont pedig hiteles alakítása ezután skatulyába zárta: több rendező is felkérte hasonló figura megformálására.

Egyikük nem más volt, mint Woody Allen, aki őt szemelte ki A világ második legjobb gitárosa női főszerepére. Ebben Morton egy néma lányt játszott Sean Penn oldalán, akinek szerelme megrendítően kitartó és hűséges. Az alakítás akkora feltűnést keltett, hogy az alig 23 éves lányt jelölték a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára. Ezen aztán ő lepődött meg a legjobban:

"Egyáltalán nem volt munkám, amikor megkaptam a hírt, hogy jelöltek az Oscarra. Hónapok óta nem dolgoztam már akkor. Kezdtem úgy érezni magam, mint egy unatkozó p.csa."

Forrás: [origo]
Jesus' Son - Billy Crudup és Samantha Morton

És bár az Amerikai Filmakadémia elismerése végül Angelina Jolie-nál landolt, de természetesen ezután már Mortonhoz is jöttek a jobbnál jobb ajánlatok - csak okosan kellett válogatnia közülük. És ő a kis költségvetésű, független filmek mellett döntött, melyekből '99-ben hármat is forgatott.