Frank Darabont ugyan hosszas küszködés után befejezte az Indiana Jones-sorozat utolsó részének forgatókönyvét, film azonban mégsem készül belőle. George Lucasnak ugyanis nem tetszett a terv, és újabb forgatókönyvírót kért fel a negyedik rész kidolgozására. A csapat így széthullott, Spielberg például máris egy másik filmterv megvalósításába fogott.

George Lucas, Steven Spielberg és Harrison Ford csaknem egy évtizede próbálják tető alá hozni az Indiana Jones-sorozat negyedik, befejező részét, de megállapodásuk szerint csak olyan forgatókönyv megvalósításába kezdenek, mely mindhármuknak elnyeri a tetszését. Márpedig ilyen eddig nem született. Az utolsó kísérletet Frank Darabont tette, aki alig egy hete jelentette be, hogy elkészült a művel, és átadta a nagy mestereknek. Ma azonban kiderült, hogy Lucas nincs megelégedve vele, ezért egy másik írót kér fel a történet befejezésére.

Így valószínűleg ismét egy évet kell várni arra, hogy a forgatást elő lehessen készíteni, mivel 2005 előtt nem valószínű az új forgatókönyv befejezése. Ez hosszú idő, amit nyilvánvalóan az alkotók sem várnak ki tétlenül. Spielberg máris hozzálátott egy korábbi terve, a The Rivals című film előkészítésének, mely a XIX. század két leghíresebb színésznője, Eleonora Duse és Sarah Bernhardt vetélkedését örökíti meg.