Háromszor jelölték, de csak most kapta meg az Amerikai Rendezők Szövetségének díját Peter Jackson, A Gyűrűk Ura-trilógia rendezője. Az új-zélandi filmesnek ezzel tovább nőtt az esélye a február 29-én átadásra kerülő Oscar-díjra.

Most vagy soha - Peter Jackson közelebb van a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjhoz, mint bármikor korábban. Nemcsak azért, mert az Oscar előfutárának tartott Arany Glóbusz-díjátadón neki jutott a legjobb drámai alkotás rendezőjének szobra, nem is csak azért, mert A Gyűrűk Ura-trilógia megfilmesítésének emberfeletti teljesítményéért eddig még nem jutalmazta az Amerikai Filmakadémia, de most már azért is, mert az Amerikai Rendezők Szövetsége idén őt tüntette ki az év rendezője címmel.

Jackson a hétvégi szakmai rendezvényen majdnem ugyanazokat a kollégáit utasította maga mögé, akikkel az Oscar-díjért is versenyez: Clint Eastwoodot (a Titokzatos folyó rendezőjét), Peter Weirt (a Kapitány és katona elkészítéséért), Sofia Coppolát (az Elveszett jelentés alkotóját) és Gary Rosst (a Vágta létrehozásáért). Az Oscar-jelöltek között egyedül Gary Ross neve nem szerepel a legjobb rendező kategóriájában.

Forrás: [origo]
Eastwood, Jackson, Coppola, Weir, Ross

Az Amerikai Rendezők Szövetségének történetében számtalanszor előfordult, hogy az általuk favorizált rendező vehette át később az Amerikai Filmakadémia díját, de természetesen akadtak kivételek is. Tavaly például Gary Marshall, a Chicago rendezője kapta a kollégák elismerését, és Roman Polanski az Oscar-szobrot.

Peter Jackson számára azonban a legnagyobb élményt nem az elismerések jelentik, hanem maga a munka. "Sosem szórakoztam a jobban" - mondta, miközben átvette a díjat. "Olyan korban élünk, amikor emberek könyvet írnak a forgatáson szerzett rossz tapasztalataikról. Én nem állok be közéjük" - nyilatkozta.

A szakmai céh televíziós elismerését egy másik "nagyágyú", Mike Nichols kapta az HBO számára készített minisorozatért, az Angyalok Amerikában című produkcióért. A hatrészes tévéfilm olyan sztárok főszereplésével készült, mint Al Pacino, Meryl Streep és Emma Thompson, akik közül Streep és Pacino Arany Glóbusz-díjat kapott alakításáért (akárcsak az egész produkció, melyet a legjobb minisorozatnak ítélt a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége).

Nichols a rendezők zsűrijétől életműdíjat is kapott, melyet olyan klasszikussá vált alkotások létrehozásával érdemelt ki, mint például a Nem félünk a farkastólA 22-es csapdája és a Dolgozó lány.