Lőni tudniillik. A filmtörténetben számtalan jelenet látható, amelyben a női főszereplők kezébe kerül a fegyver és az irányítás. Melyek minden idők legemlékezetesebb snittjei, amelyekben a végzet asszonyai valóban halálossá válnak egy Magnum, egy AK-47-es vagy egy Desert Eagle segítségével.

"Egy filmhez csupán egy lányra és egy pisztolyra van szükség." Ez a mondat a Jean-Luc Godard Hímnem-nőnem című filmjében hangzott el. A mondás igazán találó, s más filmekben is emléket állítottak már a harcias hölgyeknek. Erre az egyik legjobb példa a Bruce Willis főszereplésével forgatott Bérgyilkos a szomszédom, amelyben a maffia egyik verőemberét alakító Michael Clarke Duncan dicséri meg Bruce Willis újdonsült partnerét, a bérgyilkosnak tanuló Amanda Peetet.

"Kevés dolog van, amely izgatóbb lenne egy csinos meztelen nőnél, aki egy fegyvert tart a kezében" - hangzik a bók Duncan szájából, s a filmrajongók csak bólogathatnak, hiszen Peet kisasszony teljes mértékben eleget tesz ezeknek a feltételeknek.

A felfegyverzett hölgyemények azonban korántsem csupán a könnyed, multiplex-ízű filmecskékben dobogtatják meg a (férfi) nézők szívét. Elég csupán a filmtörténet egyik legismertebb fegyveres párosára, Thelmára és Louise-ra gondolni. Geena Davis és Susan Sarandon bár nem áll szándékukban, hogy életeket oltsanak ki, a végén mégis a fegyvert ragadnak, s csőre töltött pisztollyal a kesztyűtartóban száguldanak a végzetük felé.

Egy ilyen összeállításból nem maradhat ki az Oscar-díjas Halle Berry sem, aki a 2002-es James Bond-filmben, a Halj meg máskor!-ban domborított a titkosügynök Jinx nevű partnereként. Az ominózus narancssárga bikinis jelenet mellett Jinx egy hangtompíós fegyverrel is igyekszik, hogy a férfiak lélegzete elakadjon - akár szó szerint is.

Alighanem a kilencvenes évek egyik legemlékezetesebb alakítása René Russo nevéhez fűződik, aki a Halálos fegyver sorozat harmadik részében bújt Lorna Cole rendőrnő szerepébe. A belső elhárítás gyöngyszemeként serénykedő Cole őrmester legalább olyan "keményfiú", mint a vállízületét origamiként hajtogató Mel Gibson. Fegyveres és fegyvertelen harcban egyaránt megállja a helyét, nem véletlen, hogy a nagyszájú Riggs egy ugyancsak kemény küzdelem után büszkén jegyzi meg: "az én csajom".