Az idei év 100 jelöltje egy fényűző Beverly Hills-i hotelben gyűlt össze, ahol díszvacsorát adtak a tiszteletükre.

Az Oscar-gála rendezői a díjátadó által kiváltott feszültségeket igyekeznek előzetesen enyhíteni azzal, hogy az Oscar díjak 24 kategóriájának jelöltjeit vendégül látják az elegáns estélyen.

A vacsorán mindenki megjelent, a legjobb színésznő díjára jelölt Charlize Theron, Naomi Watts és Keisha Castle-Hughes is. Az ausztrál Watts az este során hosszan beszélgetett a szintén jelölt Diane Keatonnal, illetve a legjobb férfi színész díjára jelölt Sean Penn-nel és a rendezők versenyében megmérkőző Peter Jacksonnal és Clint Eastwooddal.

A bálnalovas című film ifjú főszereplőnője, a mindössze 13 esztendős Keisha Castle-Hughest el kellett kérni az iskolából, hogy megjelenhessen az estélyen. A fiatal színésznő nem tagadta, milyen izgatott, hogy megannyi hollywoodi nagysággal ülhet egy asztalnál.

"Ez nagyon nagy megtiszteltetés számomra" - nyilatkozta Keisha, akit a legjobb színésznő Oscar-díjára jelöltek. "De nagyon ideges vagyok. Illetve hihetetlenül boldog vagyok, de ez mégiscsak nagyon különös érzés."

Az idei gála házigazdája Billy Crystal lesz, s a rendezvényt szervező szakemberek szerint a tévés közvetítésnek közel egymilliárd nézője is lehet. A jelöltek figyelmét felhívták, hogy köszönőbeszédjük ne haladja meg a 45 másodpercet. Időtúllépés esetén egyszerűen lekeverik őket a tévéképernyőről.

A jelöltek közül néhányan könnyed szórakozásként fogták fel az estélyt. Egyikük, a 21 Gramm-ban nyújtott teljesítményéért a legjobb férfi mellékszereplő díjára jelölt, korábban már Oscarral jutalmazott Benicio del Toro elmondta, nem a vacsora miatt jelent meg, hanem azért, hogy autogramokat gyűjtsön a kedvenc sztárjaitól.

Az Oscar-gálát február 29-én rendezik az amerikai filmfővárosban. A legesélyesebbnek Peter Jackson A Gyűrűk Ura-trilógiájának befejező darabját tartják, a maga 11 jelölésével.