A szerelem mindent elsöprő erejét egészen sajátos megközelítésben ábrázolja Paul Thomas Anderson Kótyagos szerelem című munkája. A film főhőse, Barry évtizedek óta küzd szorongásokkal, melyeket hiába próbál elfojtani, különféle réseken kiszivárognak, és megdöbbentő formában törnek elő. A gátlásos és visszafogott Barry néha egészen ijesztő agresszivitásra képes, különösen, ha családtagjai nyaggatják.

Helyzete azonban valóban nem könnyű: hét nővérrel nőtt fel, akik állandóan elnyomták, és még felnőttként sem engedik kibontakozni férfias jellemvonásait. Barry apró lázadásai így inkább nevetségességbe fulladnak, és legfeljebb szánalmat keltenek a nézőben. Egy nap azonban akad valaki, aki épp őrá vet szemet, és aki megnyugtató magabiztosságával és érett nőiességével kivezeti Barryt a szerencsétlenségből.

Forrás: [origo]

Paul Thomas Anderson filmjének csupán egyik érdeme, hogy a sablonokat új tartalommal tölti meg, a másik a kiváló szereposztásban rejlik. Barry szerepét - egy merész húzással - Adam Sandlerre osztotta, aki eddig szinte kizárólag a saját filmjeiben szerepelt, melyekben önmagát alakította. Ezúttal bebizonyítja, hogy komoly színészi munkára képes. (Anderson a meglepett újságíróknak mindenütt azt válaszolta, hogy mindig is rajongója volt Sandlernek, és valójában csak egy új Adam Sandler-filmet szeretett volna készíteni.)

A női főhősnek már nem kellett bizonyítania tehetségét: Emily Watson a lényével irányítja a történéseket. Az általa megformált Lena bölcs mosollyal tűri Barry ügyetlen érzelmi kitöréseit. A film egyik legromantikusabb pillanatában például Barry így juttattja kifejezésre szerelmét: 

Barry: Nézem az arcod, és csak egyet szeretnék: megütni téged. Be akarok húzni egyet neked, szét akarom roncsolni az arcod, és aztán kipréselni belőled mindent. Olyan gyönyörű vagy.

Lena: Én pedig meg akarom rágni az arcod, ki akarom szippantani a szemeidet, fel akarom falni őket, megcsócsálni, aztán lenyelni.

Barry: OK. Ez vicces. Ez finom.

A magyar mozikban sajnos nem vetítették a filmet, de DVD-n vagy VHS-en bárki megtekintheti.

Gyárfás Dóra