Ha hinni lehet az elmúlt esztendők statisztikáinak, Charlize Theron lesz az, aki átveheti a legjobb színésznőnek járó Oscart. Összeállításunkban bemutatjuk azokat a hollywoodi hölgyeket, akik a legősibb mesterség képviselőit alakítva kapták meg a legrangosabb filmes elismerést.

A 28 éves dél-afrikai származású színésznőt jelenleg három bukméker is favoritnak tartja a szerencsejáték amerikai fővárosában, Las Vegasban. Charlize már átvette a legjobb színésznőnek járó Arany Glóbusz-díjat is, s ez alátámasztja a fogadóirodák feltételezéseit.

Az Oscar-díjak történetében számos olyan alakítást találunk, melyben laza erkölcsű nőket, gyakran prostituáltakat formáltak meg a győztes színésznők.

Jane Fonda az 1971-ben forgatott Klute című filmben alakította Bree Danielt, egy életveszélybe kerülő New York-i prostit. Kim Basinger 1997-ben egy luxus call-girl megformálásáért kapta meg a legjobb női mellékszereplő díját a Szigorúan bizalmas-ért. Mira Sorvino Woody Allen 1995-ös Hatalmas Afrodité című komédiájában bújt az üresfejű utcalány, Linda Ash bőrébe. A 37 éves színésznő alakítását a legjobb női mellékszereplő Oscarjával jutalmazták.

Ugyanabban az esztendőben a legjobb színésznő díjára jelölték Sharon Stone-t és Elisabeth Shue-t, a Kaszinó, illetve a Las Vegas, végállomás-ban nyújtott teljesítményükért. Mindketten rosszhírű, laza erkölcsú nőket alakítottak. A díjat azonban végül Susan Sarandon nyerte el, aki a szabályt erősítő kivételként apácát játszott a Ments meg, Uram!-ban.

Hollywood ismert nevei közé tartozik további két színésznő, akiket csupán jelöltek a díjra, de végül nem vehették át az aranyszobrot. Jodie Foster a Taxisofőr-ben egy tizenhárom éves prostituáltat játszott, Julia Roberts pedig a Micsoda nő!-ben bújt a Sunset Stripen sétálgató éjszakai pillangó bőrébe. Utóbbi egy évtizeddel később az Erin Brockovich - Zűrös természet-ért végül mégis megkapta az Oscart.

Ez a trend azonban nem újkeletű, hiszen Elizabeth Taylort az 1960-as Butterfield 8-ért tüntették ki a díjjal. A filmben egy New York-i luxuslányt alakított, aki beleszeret egy ügyvédbe. Abban az esztendőben Melina Mercourit is jelölték a díjra, aki a Never on Sunday-ban bújt egy prosti bőrébe.

Shirley MacLaine-t az 1963-as Irma, te édes! című film párizsi utcalányáért jelölték a díjra. 1932-ben Helen Hayes kapta a legjobb színésznő díját a The Sin of Madelon Claudet-ért, amelyben egy olyan anyát alakított, aki saját testét bocsátotta áruba, hogy fizethesse fia taníttatásának költségeit.

"Charlize Theron és a többi színésznő, akik prostituáltak szerepét vállalják el, nagyon sokat kockáztatnak egy-egy ilyen alakítás során" - nyilatkozta a Daily Newsnak Robert Sklar, a Tisch School of the Arts filmszakjának professzora. "Sokan kudarcot vallanak, amikor belevágnak egy-egy ilyen szerepbe. De ha az illetőnek sikerül, az gyakran egyet jelenthet az Oscar-díjjal."

Monster - Charlize Theron munkába készül

Theron a Monster című filmben Aileen Wuornost, a biszexuális utcalányt alakítja, aki sorozatgyilkossá válik - kirabol és megöl hét embert Floridában a kilencvenes évek elején. A szerep kedvéért 30 kilót hízott, és abba is beleegyezett, hogy a sminkesek napi kétórás procedúra során elcsúfítsák bájos arcvonásait. Egy fogászati protézist is használtak, hogy még jobban eltorzítsák Theron arcát.
 
Sklar szerint a prostituáltakat alakító színésznők még abban az esetben is jó eséllyel pályáznak a díjra, ha a film maga nem lesz sikeres.

"Ismertté válnak Hollywoodban, mert el mertek vállalni egy szokatlan szerepet" - mondta a professzor. "A színésznők és a közönség imádja az ilyen karaktereket, mert sokkal izgalmasabbak és veszélyesebbek."