Mel Gibson A passió című filmjének egy merőben új előzetese jelent meg a világhálón. A trailer azonban nem a filmet forgalmazó cég hivatalos alkotása, hanem egy tréfás kedvű New York-i egyetemista műve.

A rövid előzetes A passió első eredeti trailerének képanyagát használja fel, azonban a New York University Spencer Somers nevű filmszakos tanulója Quentin Tarantino Kill Bill-jének a zenéjét használta fel aláfestésként. Az így kapott eredménybe pedig néhány hatásvadász mondatot is beillesztett a tréfás kedvű egyetemista. Az egy nap leforgása alatt elkészített, Kill Christ címre keresztelt alkotást pedig elhelyezte saját weboldalán.

A Movie City News című weboldal dicsérő kritikával illette Somers művét, leszögezve, hogy a trailer a filmipar számára készült fricska, s nem a kereszténységet gúnyolja ki. Véleményük szerint ha a Mel Gibson tulajdonában álló Icon produkciós cégnél értékelik a humort, akkor nem fogják követelni, hogy az alkotást szedjék le az internetről.

Mel Gibson tábora azonban nem vette jó néven a paródiát, s e-mailben kapcsolatba léptek a New York University hálózati biztonságért felelős részlegével, felszólítva őket, hogy távolítsák el a szatírát a webről. Azonban a Movie City News szerkesztői szerint a filmes cég nem léphet jogi útra az esettel kapcsolatban, amennyiben a módosított trailer nem okoz nekik kimutatható anyagi, illetve erkölcsi kárt. Ez eddig nem történt meg, s amíg Somers műve ingyenesen elérhető, erre nincs is lehetőség. Ezt az úgynevezett Fair Use doktrína biztosítja. Ez a dokumentum kimondja, hogy amennyiben a szerzői jog által védett műveket kritikában vagy egyéb kommentár kapcsán használják fel, az már hozzáadott értékkel bír, s mint ilyen nem másolata az eredetinek, hanem önálló alkotásnak tekinthető.

Forrás: Budapest Film 

A filmes cég egyik képviselője, Bob Berney szerint ők nem fenyegetőztek és nem is kívánnak cenzúrázni, csupán közölték az egyetemmel, hogy nem engedélyezték jogvédett anyagaik felhasználását. Azonban nagyon valószínű, hogy mindenféle lépéssel már elkéstek, s még ha Somersnek az egyetem nyomására el kell is távolítania alkotását egyetemi weboldaláról, a Kill Christ trailer továbbra is elérhető lesz a megfelelő webes fórumokon.

A Passió-t március 24-én az [origo] filmklub is műsorára tűzi.