Alig húszéves, és őt ünnepli egész Hollywood. Aligha hasonlít a tökéletes szépségű sztárokra, mégis a legfényesebb jövő áll előtte. Alig szólal meg a vásznon, mégis egész sorsokat képes megmutatni. Scralett Johansson személyében Amerika felfedezett egy vérbeli színésznőt, akinek különcsége hirtelen divatos lett.

Scarlett Johansson most Hollywood egyik legmenőbb színésznője. Érettnek, értelmesnek, nőiesnek, szexinek találja mindenki, és a rendezők versengenek kegyeiért. Divatba hozott egy olyan tulajdonságot, ami eddig inkább Európában hódított: az egyediséget, az egyéniséget, a szabálytalanságot. Scarlett Johansson ugyanis korántsem tökéletes, és büszke is erre.

Mindenekelőtt koravén. Mindig is az volt. Már gyerekként rájött, hogy a színészet vonzza, ezért édesanyjával sorra járta a New York-i válogatásokat. Hamarosan rá kellett ébrednie, hogy karcos személyiségével, mély és rekedtes hangjával nem kap megbízást a reklámokban, hiszen oda édes és bájos kislányokat toboroztak. Megcélozták tehát a színházi szakmát, és 8 évesen már színpadon is állt: Ethan Hawke partnere volt egy off-Broadway-produkcióban. 10 évesen pedig áttért a "két-parti" életmódra: Los Angelesben filmeket forgatott, New Yorkban iskolába járt.

Első filmje az 1994-es North volt, ebben még csak egy apró feladatot kapott. Első komolyabb alakítását két évvel később nyújtotta a Manny and Lo című filmdrámában, melynek címszerepében terhes nővérével csatangolt az Államok országútjain. A szakma azonban akkor figyelt fel rá igazán, amikor Robert Redford és Kristin Scott-Thomas mellett egy sérült kamaszlányt játszott A suttogó című filmben. Bár a produkciót a legtöbb kritikus bírálta, az ő játékát mindenki méltatta. Redford maga is elismerően nyilatkozott róla, mondván, hogy 13 éves kora ellenére egy 30 éves nő gondolkodásával találta magát szembe.

A siker azonban megnehezítette Johansson színészi továbblépését. "A suttogó után sorra érkeztek hozzám a forgatókönyvek megerőszakolt, tönkretett lányokról vagy díjugrató bajnokokról, akiket valami végzetes betegség kínoz. Csupa Hamupipőke-történet, könnyfacsaró, érzelgős, undorító másolatok. És mivel nem állt mögöttem senki, úgy értem, egy ügynök, aki a nagy hollywoodi szuperprodukciók ás az óriási gázsik felé terelt volna, azt tehettem, amit akartam."

Tétova tinédzserek - Scarlett Johansson és Thora Birch

A családom mindenben támogatott, úgyhogy inkább az olyan felkérésekre mondtam igent, mint amilyen a Tétova tinédzserek. Nem érdekelt, hogy mekkora bevételt hoz, nem volt rajtam semmiféle nyomás. Azt mondhattam: 'Nyilvánvaló, hogy a legtöbb rendezőnek fogalma sincs, milyen vagyok valójában, nem értenek engem, akkor meg miért dolgozzak velük?'"

Amerikai rapszódia - Scarlett Johansson a Lánchídon

Az említett Tétova tinédzserek-et 2000-ben forgatta Thora Birchcsel, az Amerikai szépség lázadó főszereplőjével. Az alkotás Daniel Clowes népszerű képregényén alapult, és két különcködő tinédzser kalandjait mesélte el. Közvetlenül ezután játszott a Coen fivérek által jegyzett A férfi, aki ott sem volt című filmben, majd Budapestre utazott egy hollywoodi vágóval, Gárdos Évával, hogy rögzítsék Gárdos rendezői bemutatkozásának pesti jeleneteit. Ez volt az Amerikai rapszódia című alkotás (Andy Vajna produceri támogatásával), mely Gárdos saját élettörténetét mesélte el - kamaszkori énjét játszotta tehát Scarlett.