Scarlett Johansson, a jövő dívája

Egy rövid kitérő után (szerepelt a Mérges pókok című B kategóriás horrorban) végre rátalált az a rendező, aki igazi sztárrá avatta: Sofia Coppola. "Hát igen, Sofiával egy étteremben találkoztam először. Azt hallottam, hogy készíteni akar egy filmet az elvágyódásról, ami tulajdonképpen egy fontos találkozás történetét meséli el. Szóval beültünk valahová enni New Yorkban, és nagyjából előadta, mi is az alapötlet, és hogy feltétlenül Bill Murraynek kell játszani a férfi főszerepet, mert direkt neki írta, és ha ő nem vállalja, akkor le sem forgatja a filmet.

Forrás: SPI
Elveszett jelentés - Bill Murray és Scarlett Johansson

Azt is elmesélte, hogy a történet Tokióban játszódik, és ez a két dolog (Bill Murray és Tokió) már éppen eléggé vonzónak tűnt a számomra ahhoz, hogy rávágjam: 'Küldd el a forgatókönyvet, amikor elkészültél vele!' Hamarosan el is küldte, és miután elolvastam, egészen biztos voltam abban, hogy el akarom játszani a női főszerepet.

Elképesztően gyönyörű forgatókönyv volt. Nem tudtam volna hozzátenni egy szót sem, mert minden benne volt. Úgy értem, a dialógusok Bill és közöttem például alig egy-egy mondatból álltak, ő mond valamit, én egy mondattal válaszolok, szóval teljesen mintha pingpongmeccset játszanánk, és mégsem volt szükség több szóra. Úgy éreztem, mintha egy regényt olvastam volna, és belül éreztem, hogy ez a szerep az enyém, menni fog, meg tudom csinálni."

Az egyetlen probléma akkor merült fel, amikor kiderült, hogy Coppola a film első képéhez Johansson fenekéről képzelt el egy közeli felvételt, átlátszó rózsaszín bugyiban. "Megmondtam Sofiának, hogy fehérneműben még hajlandó vagyok mutatkozni, de csak akkor, ha nem látszik át. Tudtam, hogy a filmben több ilyen jelenet is lesz. Egy idő után megszokja az ember, hogy egy szál bugyiban szaladgál egy csomó japán férfi előtt. Valószínűleg túl sokszor úgysem fogok erre vállalkozni később. De az átlátszó bugyi kezdésnek túl erősnek tűnt."

A vége az lett, hogy Coppola maga bújt bele a jelmezbe, hogy megmutassa, mennyi látszik majd az átlátszó bugyiból és hogyan néz majd ki a vásznon. Ez hatásos módszer volt: Johansson végül rábólintott. "Megmondtam Lance-nek, az operatőrnek, hogy ha a fenekem rosszul fog kinézni, akkor több munkát nem kap Los Angelesben. Ő pedig megígérte, hogy szép lesz. Én megbíztam benne, ő pedig teljesítette az ígéretét, és tényleg elég jól nézett ki a fenekem a filmben."

Forrás: SPI
Elveszett jelentés - Anna Faris, Scarlett Johansson és Giovanni Ribisi

A nagy élményt azonban természetesen a Bill Murrayjel folytatott közös munka jelentette. A fiatal színésznő pompásan megtalálta vele a közös hangot, és kedvenc jelenetéül is azt az epizódot jelölte meg, amikor együtt virrasztják át az éjszakát a sztár szállodai szobájában.

"Úgy kezdődik, hogy csak nézzük a tévét, aztán kibámulunk az ablakon, végül az ágyban fekve beszélgetünk, és szépen elalszunk. Ez egy olyan pillanat a filmben, amikor mindkét figura megnyílik egymásnak, és igazán őszinték lesznek. Az én karakterem azt mondja: 'Nagyon bírlak, és hiányozni fogsz', az övé pedig csak annyit mond:'OK'. Mindketten egy nagy lépést tesznek egymás felé, és megpróbálnak rákapcsolódni a másikra. Szerintem nagyon megható."

Érdekes módon Johansson tavaly egy másik filmet is forgatott, melyben egy nála idősebb férfival keveredik szerelmi viszonyba. A Lány gyöngy fülbevalóval című munkája abban is hasonlít, hogy szintén kevés szóval meséli el a történetet, és hasonló akadályokba ütközik az érzelmek beteljesedése. Peter Webber filmje Johannes Vermeer németalföldi festő életébe pillant be egyik legismertebb fesménye elküszülésének idején. Az alkotás Tracy Chevalier regényén alapszik, mely a kevés fennmaradt dokmentumot kiegészítve fiktív történetbe ágyazza a kép keletkezését.

Lány gyöngy fülbevalóval - Scarlett Johansson és Colin Firth

A produkció női főszerepét eredetileg Kate Hudson kapta, ám ő terhessége miatt kénytelen volt átadni a feladatot. Így került a szerep Johanssonhoz, aki végül olyan jól oldotta meg, hogy Arany Glóbusz-jelölést kapott érte.

2003-ban tehát két szereppel is tarolt az amerikai mozikban és a nagy nemzetközi filmfesztiválokon, és mindkettőben érett játékáról tett tanúbizonyságot. A szakma hódolatát fejezte ki iránta, amelynek legnagyobb bizonyítéka a kétszeres Arany Glóbusz-jelölés volt. Ugyan végül egyiket sem válthatta díjra, és - sokak felháborodására - az Oscar-jelölésekből is kimaradt, Scarlett Johansson előtt óriási perspektívák nyíltak.

Még be sem töltötte a 20. életévét, és már szexszimbólumként emlegetik, és felkérések özöne érkezik hozzá. 2004-ben négy filmre kötött szerződést, és még csak fel sem kellett adnia egyéniségét. Továbbra sem érdeklik a sablonokra épülő szuperprodukciók, és a sztárgázsi sem. Így ha legközelebb az ő nevét látjuk a plakáton, biztosak lehetünk benne, hogy egy izgalmas, újszerű, tartalmas filmre váltunk jegyet.

Gyárfás Dóra

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK