Almodóvar filmje nyitja meg Cannes-t

A szervezők pénteki bejelentése szerint a spanyol rendező Rossz nevelés című filmje nyitja meg az 57. cannes-i filmfesztivált.

Az Eleven hús és a Mindent anyámról rendezője közleményében adott hangot örömének, hogy ő nyithatja meg a május 12-től 23-ig tartó rendezvénysorozatot.

"Amikor meghallottam a jó hírt, ismét ugyanannak a fiatalembernek éreztem magam, aki Super 8-as szalagra rögzítette a filmjeit, s aki számára a cannes-i filmfesztivál mindig a létező legnagyobb filmes eseményt jelentette" - mondta az 52 éves rendező.
 
Korábbi értesülések szerint Quentin Tarantino Kill Bill-jének második epizódja lett volna a fesztivál nyitódarabja, ám ez a bejelentés ellentmond a meg nem erősített híreknek. A Ponyvaregény rendezőjének filmjéről annak ellenére keringtek a pletykák, hogy a filmes a cannes-i zsűri elnökeként vesz majd részt a fesztiválon.

A filmet forgalmazó Miramax egyik belső forrása szerint valóban felajánlották, hogy az Uma Thurman főszereplésével forgatott akciófilm nyissa meg Cannes-t, ám emiatt teljesen át kellett volna alakítani a film nemzetközi bemutatójára kialakított stratégiát, emellett annak az esélyei is megnőttek volna, hogy a film anyaga idő előtt nyilvánosságra kerül.

Ennek ellenére a Miramax szerint a filmet levetítik a francia filmfővárosban, vélhetőleg a fesztivál félidejénél, versenyen kívül. Tarantino és Almodóvar megnyerésével Cannes igyekszik kiköszörülni a rendezvény becsületén esett csorbát. A kritikusok a tavalyi fesztivál után komolyan kritizálták az esemény színvonalát s a rendezőket. Almodóvar annak ellenére lesz jelen, hogy 1999-ben az Oscar-díjat nyert Mindent anyámról című alkotása nem kapta meg az Arany Pálma-díjat, s a filmes csupán a legjobb rendezőnek járó elismerést zsebelhette be. A spanyol rendező ismert arról, hogy nem képviselteti magát a különféle filmfesztiválokon, ennek ellenére őt tartják Európa egyik legeladhatóbb művészfilmrendezőjének.

Rossz nevelés - Fele Martínez és Gael García Bernal

A pénteki értesülések után tartott rögtönzött sajtótájékoztatón Almodóvar megerősítette, hogy a Rossz nevelés-t versenyen kívül mutatják majd be Cannes-ban.

"Nem érzem szükségét, hogy fesztiválokra járjak" - nyilatkozta Almodóvar. "A versenyzés érzékeny dolog, amely nagyon sokat árthat egy film megítélésének."

Almodóvar a fivérével, Agustinnal együtt látta el a film produceri teendőit. A Rossz nevelés két fiú életét mutatja be tanulmányaik megkezdésétől felnőttkorukig. A filmet eredetileg 2001-re tervezte a rendező, ám a szereplőválogatással kapcsolatos problémák miatt kénytelen volt felcserélni a Beszélj hozzá!-val, amelyet eredetileg később forgattak volna le. A filmet ősszel mutatják be az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig decemberben kerül a mozikba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK