Az [origo] olvasói vélhetően nemcsak tájékozottságukról, hanem A Gyűrűk Ura-trilógia iránti rajongásukról is tanúbizonyságot tettek nyilvános játékunkon, melyen a február 29-ei Oscar-gála befutóira várunk tippeket. A legtöbb szavazat - meggyőző fölénnyel - Peter Jacksonra és A király visszatér című alkotásra érkezett.

Az [origo] Oscar-játékán négy kategória (legjobb film, rendező, férfi és női főszereplő) összesen 20 jelöltjére lehetett szavazni, és a résztvevők 41%-a A Gyűrűk Ura - A király visszatér című filmre adta le voksát. Szerintük tehát ez az alkotás nyeri a legjobb film kategóriáját, és jelentős részük arra is fogadni merne, hogy rendezője, Peter Jackson pedig kollégáit (Clint Eastwoodot, Peter Weirt, Sofia Coppolát és Fernando Meirellest) veri majd kenterben. Ebben a vélekedésükben osztozik Amerika legelismertebb kritikusa, Roger Ebert is, aki szerint az idei "a hobbitok éve lesz az Akadémia díjkiosztóján".

Valószínűleg minden idők legnagyobb meglepetését okozná az Amerikai Filmakadémia, ha mégis másnak osztana díjat - erre azonban valóban kevés az esély. Nemcsak azért, mert A király visszatér óriási bevétele nagy súllyal esik latba a versenyben, hanem azért is, mert azt mindenki elismeri, hogy szinte emberfeletti teljesítmény volt Tolkien trilógiáját ilyen látványos feldolgozásban filmre vinni - ha művészi szempontból akadnak kvalitásosabb versenyzők is.

Az [origo] olvasói Ebert véleményét visszhangozzák akkor is, amikor Charlize Theront jelölik ki a legjobb női főszereplő kategória befutójaként - noha az alakításával fémjelzett Monster című film még nem látható a magyar mozikban. A filmet azonban megelőzte a híre, és ennek következményeként a voksolók több mint fele a dél-afrikai szépségre szavaz. (A második helyezett Diane Keaton alig több, mint feleannyi szavazatot kapott.) Minden bizonnyal ismét csak fricskát mutatna az Akadémia, ha nem a mindenki által méltatott Theronnak adná az Oscar-díjat.

A férfiak versenyében némileg eltér olvasóink és a szakértő Roger Ebert véleménye - ám a frissen átadott Amerikai Színészek Szövetségének díja a magyarok malmára hajtja a vizet. Játékunkon ugyanis az a Johnny Depp vezet, aki épp a hétvégén nyerte el kollégái elismerését. Az [origo] olvasóinak mintegy 42%-a reméli, hogy ő nyeri az Oscart is, és bizonyára ebben szerepet játszik, hogy itthon nagy sikerrel vetítették filmjét, A Karib-tenger kalózai-t.

Az amerikai Ebert szerint azonban vélhetően Sean Penn nyeri a szobrot, aki olvasóink listáján csak a második helyen szerepel. (A főszereplésével készült Titokzatos folyó nálunk nem aratott óriási közönségsikert.) Penn esélyeit növeli, hogy Bush-ellenes kirohanásai és az iraki háborút ellenző nyilatkozatai most összehangban vannak az ország közvéleményével, ráadásul az Arany Glóbusz-díjátadón azt üzente rendezője, Clint Eastwood által, hogy kivételesen hajlandó részt venni az Akadémia ünnepségén.

A kategória másik nagy esélyese Bill Murray, aki nagy kedvence az amerikai közönségnek, az Elveszett jelentés című filmmel pedig a szakmát is meggyőzte képességeitől. Murray mellett szól, hogy - Penn-nel szemben - meglepő és újszerű alakítást nyújtott, és vélheően szórakoztató produkcióval áll elő, ha ő veheti át a díjat.

Az [origo] Oscar-játékának azonban még nincs vége, a gála kezdetéig (tehát február 29-e éjfélig) folyamatosan várjuk a szavazatokat!