Mint tudjuk, szinte minden világsztárnak magyar ősei vannak. Hollywood ma nem lenne az, ami, ha a magyarok nem lettek volna ott a megalapításánál és nem hintették volna el magjaikat. Most ismét felbukkant egy ifjú sztár, akit bizonyíthatóan magyar gyökerek kötnek az öreg kontinenshez, bár maga már Nagy-Britanniában született, és nem beszéli a nyelvünket. A nevét azonban nem volt hajlandó megváltoztatni, a világ kénytelen megtanulni, hogyan kell ejteni: Rachel Weisz.

Rachel Weisz a múlt évben négy filmet is forgatott Hollywoodban, melyekben olyan híres partnerekkel dolgozott együtt, mint Dustin Hoffman, John Cusack, Ben Stiller, Gene Hackman és Andy Garcia. Ezek közül egyet már láthattunk Magyarországon (a Lépéselőny című alkotást), egyet most tűznek műsorra (Az ítélet eladó című thrillert), egy pedig az év folyamán kerül bemutatásra (az Envy című komédia). Rachel Weisz tehát a világhírnév kapujában van, és Amerikában egyre nagyobb feladatokkal látják el.

A 33 éves színésznő Londonban született egy, a nácizmus elől elmenekült értelmiségi házaspár gyermekeként. (Pszichológus édesanyja Ausztriából, feltaláló édesapja Magyarországról szökött el.) A jó neveltetés őt is arra inspirálta, hogy szellemi képességeit kibontakoztassa, ezért az érettségi után a cambridge-i egyetem hallgatója lett angol irodalom szakon.

Ugyan ő már kamaszként felfedezte magában a színészet iránti vonzalmat (és ezt a filmesek is felfedezték benne), szülei nem engedték, hogy félbehagyja tanulmányait, és megtiltották, hogy elvállalja a Richard Gere főszereplésével készült Dávid király egyik főszerepét - amit 14 éves korában ajánlottak fel neki. A tanulás mellett tehát csak a modellkedés maradt számára mint exhibicionizmusának kibontakozási lehetősége.

Cambridge-ben aztán belekóstolt a színház világába - az egyetemi színjátszó kör csapatát erősítette, amely olyan magas fokon művelte a mesterséget, hogy a világ egyik legrangosabb színházi fesztiváljára, Edinburghbe is meghívást kapott. Rachel Weisz pedig azonnal kitűnt tehetségével, és díjat nyert alakításával. Többé nem is volt kérdés számára, hogy a színészet lesz a hivatása.

Mint a legtöbb brit színésznek, az ő filmes karrierje is egy televíziós sorozatban kezdődött 1993-ban (a Scarlet and Black című miniszériában, mely Stendhal Vörös és fekete című regényét dolgozta fel. Weisz a fiatal arisztokrata lány, Mathilde de la Mole szerepét játszotta, Julien Sorel pedig Ewan McGregor volt.) További tévés megbízások után 1996-ban indult be a filmes karrierje. Ebben az évben két nagy lehetőséget is kapott: a Láncreakció című akcióthrillerben Keanu Reeves partnere volt, és Bernardo Bertoluccival forgatott a Lopott szépség című műben.

Az érzelmek hullámain - Rachel Weisz és Vincent Perez 

Utóbbi elsősorban Liv Tylernek kínált kiugrási esélyt (amivel sikerült is élnie), de Weisz pályáján is fordulópontot jelentett. Máris kapott egy amerikai felkérést a Going All the Way című filmbe, melyben Ben Affleckkel játszott együtt, és Az érzelmek hullámain című romantikus kalandfilmbe, melyben pedig a francia szívtipró, Vincent Perez volt a partnere.   

Ebben az időben kérte a menedzsere, hogy gondolkozzon egy angolosabb hangzású (és írású) vezetéknéven, de ő ragaszkodott édesapja nevéhez - a család iránti tiszteletből.