A mosolygó halál a vásznon

A filmvásznon a halál nem feltétlenül tragikus esemény. Számos filmben az elmúlásnak - főleg a nem természetes elmúlásnak - megvan a maga humora, s ez nem csak a fekete komédiákra jellemző. Összeállításunkban körülnézünk a hollywoodi túlvilágon, s felderítjük kik kerültek oda a legviccesebb módon.

Az első, ami mindenkinek beugrik valószínűleg, az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatóinak ominózus párbaj jelenete. Kairó főterén a bevállalós régész egyszer csak egy arab kardforgatómesterrel találja magát szembe, aki egy csuklótörő bemutatóval szemlélteti, hogy vélhetőleg ő Afrika legveszélyesebb embere karddal a kezében. A vagány amerikait azonban ez nem hatja meg, s unott arccal revolveréért nyúl, majd lepuffantja az akadékoskodó harcművészt.

Forrás: UIP Dunafilm

A jelenet, amely kétségkívül az egész film egyik legviccesebb momentuma, csupán véletlenül került bele az Indy-sorozat első részébe. Eredetileg Dr. Jones közelharcba bocsátkozott volna a banditával, ám Harrison Ford gyomorrontással küszködött a forgatás során, s ezért megkérdezte Steven Spielberg rendezőt, nem lehetne-e a komplikált és megerőltető harci jelenetet ennyivel rövidre zárni. Spielberg rábólintott a dologra, s ekkor még nem is tudták, hogy a film egyik legnagyobb poénját írták bele a forgatókönyvbe.

Ennél valamivel véresebb, ám legalább ennyire ütős Penge Borisz halála Guy Ritchie Blöff-jében. A Golyókerülőként is emlegetett orosz fegyverkereskedőről a film során kiderül, hogy szinte lehetetlen lelőni. Később végül a Vinnie Jones által alakított Golyófogú Tony lesz a végzete - akiről mellékesen annyit tudni, hogy kilencszer lőtték meg egy barátságtalan mérkőzés során, mégis él. Tony három adag ólmot is beleröpít Boriszba, Desert Eagle .50 típusú pisztolyával - amely a valódi életben az egyik legerősebb kézifegyver - az orosz azonban meglehetősen pimasz hangnemben közli vele - miközben saját vérében fetreng a földön - hogy hibázott. Tony meglepődik ugyan, de ez nem gátolja meg abban, hogy a minimum 7, maximum 9 golyónyi tárat egyenként az oroszba ürítse. Borisz minden lövés után kommentálja az eseményeket, végül Tony újratölt és véget vet a meglehetősen különös és morbid társalgásnak.

Forrás: Intercom
Blöff - Avi és Golyófogú Tony

Az alapos munkát végző verőlegény végül hasonló sorsra jut mint balkáni kollégája: őt a Dennis Farina által alakított Avi lövi szitává, amikor az ökölnyi gyémántot lenyelő kutyát szeretné kivégezni, ám kissé hisztérikusan hadonászik a pisztollyal, s persze a csínytevő négylábú farkcsóválva hagyja el a helyszínt, míg Tony üveges szemekkel mered maga elé.

Előző
  • 1
  • 2
Következő