Peter Jackson Tolkien-trilógiájának befejező része tarolt a magyar idő szerint éjjel 2-kor kezdődött Oscar-díjak átadásán. A Gyűrűk ura-film ezzel beállította a Ben Hur és a Titanic által elért rekordot, azonban Jackson filmje az első, amely minden kategóriában nyert amelyben jelölték. A legjobb színész és színésznő Oscarját Sean Penn, illetve Charlize Theron vehette át.

A király visszatér a Keresztapa 1974-ben leforgatott második része után a hatodik folytatás, amely a legrangosabb filmes elismerést bezsebelhette. A grandiózus alkotást jegyző Peter Jackson rendezőnek, valamint Barrie M. Osborne, Fran Walsh producereknek ez volt az első díja amelyen az előző részektől eltérően nem osztoztak nemzetközi partnercégeikkel. A Jackson által alapított Wingnut films eddig mintegy 330 millió dolláros bevételt tudhat a magáénak. Bár a filmet támadták amiatt, hogy valójában nem folytatásról van szó, mert az egész egy alkotásként lett leforgatva, ennek ellenére A király visszatér önálló moziként is megállja a helyét. A Gyűrűk Ura-trilógia befejező része a legjobb rendezés, a legjobb művészeti rendezés, a legjobb jelmez, a legjobb vágás, a legjobb smink, a legjobb zene, a legjobb betétdal, a legjobb film, a legjobb hangkeverés, a legjobb vizuális effektek és a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó Oscart kapta meg.

A legjobb színész díját a Titokzatos folyó-ban nyújtott alakításáért Sean Penn vehette át, aki közismerten viszolyog a díjátadóktól. A 43 éves művészt ennek ellenére állva tapsolták meg a Los Angeles-i Kodak színházban összegyűlt hírességek, aki elsősorban a filmet rendező Clint Eastwood érdemeit méltatta.
A legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat a 28 esztendős Charlize Theron kapta a hazánkban még bemutatásra váró Monster-ért, amelyben egy Aileen Wuornos nevű prostituáltat alakít. A színésznő volt az este egyértelmű favoritja a hölgyek között, miután megnyerte a legjobb színésznő Golden Globe díját, valamint a színészszakszervezet elismerését is. A művésznő elcsukló hangon mondott köszönetet édesanyjának és támogatóinak.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Tim Robbins nyerte a már említett Titokzatos folyó-ért, míg a hölgyek hasonló kategóriájában a Bridget Jones naplójá-ért, illetve a Chicago-ért is jelölt Renée Zellweger diadalmaskodott. Robbinst előzöleg az 1995-ös Ments meg uram! című alkotás rendezéséért jelölték Oscarra - amelynek főszereplője a mai este elsőszámú díjazottja, Sean Penn volt.

Az est másik nagy esélyesének tartott Sofia Coppola sem távozott üres kézzel. Az Elveszett jelentés című szomorkás romantikus komédia rendezőnőjét bár három kategóriában is jelölték - a Bill Murray és Scarlett Johansson főszereplésével leforgatott alkotás pedig a legjobb film kategóriában versenyzett - végül a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját vehette át. Ezzel a Coppola család a negyedik kitüntetettjét köszönhette Sofia nagyapja Carmine, édesapja Francis Ford Coppola és unokatestvére Nicolas Cage után.

Forrás: EPA
Charlize Theron, Sean Penn, Renée Zellweger és Tim Robbins

A legjobb külföldi filmnek a The Barbarian Invasions-t választották, amely az első Oscarral jutalmazott kanadai film lett. A korábban méltatlanul mellőzött dokumentumfilm kategória idén az egyik legszorosabb versenyt ígérte, amelyből Errol Morris Robert S. McNamara védelmi minisztert bemutató A háború ködében című filmje került ki győztesen. A legjobb animációs film Oscarját a Pixar stúdió Némó nyomában című egész estés gyermekfilmje kapta.

A király visszatér eredeti filmzenéjét jegyző Howard Shore történelmet írt, ugyanis már A gyűrű szövetségé-ért is átvehette ugyanezt a díjat. A vizuális effektek kategóriában Peter Jackson stábja erdeményes három esztendőt tudhat maga mögött, ugyanis már az előző két epizóddal is besöpörték a szakma legrangosabb elismerését. Ezzel még a Csillagok háborúja teljesítményét is felülmúlták, hiszen bár George Lucas trilógiájának mindhárom része szintén megkapta a látványelemeknek járó Oscar-díjakat, a Tolkien-trilógia három filmje ezt a bravúrt egymást követő három évben érte el. Ennek ellenére ez az első alkalom, hogy a legjobb filmnek járó díjat egy fantasy film nyerte meg.

A király visszatér-t nem jelölték a legjobb operatőri munka és hangvágás díjára, amelyeket a Russel Crowe főszereplésével leforgatott Kapitány és katona készítői vehettek át. A legjobb rövidfilm díját az Aaron Schneider és Andrew J. Sacks által jegyzett Two Soldiers vitte el, míg a legjobb animációs kisfilm kategóriában az ausztrál Adam Elliott Harvie Krumpet című alkotását díjazták. Az életműdíjat a Rózsaszín párduc-filmek alkotójának Blake Edwardsnak ítélték oda.