Nem Charlize Theron volt azonban az egyetlen, akit magával ragadtak az érzelmei. Az Elveszett jelentés forgatókönyvéért Oscar-díjjal kitüntetett Sofia Coppola csendes színpadi jelenléte valójában felzaklatott belsőt takart.

Forrás: EPA
Sofia Coppola - Az édesapja és a nagyapja is nyert már Oscart

"Elnézést kérek, de még mindig nem tudom, hol áll a fejem" - nyilatkozta a rendezőnő a színfalak mögött. Coppolát édesapja kísérte el a gálára, unokatestvére Nicolas Cage pedig a közönség soraiból kiabálta fel jókívánságait a színpadra.

"Hatalmas megtiszteltetés itt lenni" - nyilatkozta győzelméről, majd széles mosollyal hozzátette: "Sohasem gondoltam, hogy édesapám valaha láthatja majd, hogy átveszem a díjat. Célom az, hogy filmeket készítsek. Ez a díj elegendő bátorságot ad hozzá, hogy újra nekifogjak az írásnak."

A díjátadó gálákat széles ívben elkerülő Sean Penn életében először vett részt Oscar-átadón, annak ellenére, hogy karrierje során már négy alkalommal jelölték a díjra. Amikor megkérdezték, szerinte a kezében tartott kis szobor mekkora hatással lesz karrierjére, a Titokzatos folyó sztárja csak ennyit mondott:

"Én úgy tartom a legjobbnak, ha mindig csak arra a munkára figyelek, amelyet felkeléstől lefekvésig el tudok végezni. Nem szeretek nagy távlatokban beszélni, ez a dolog pedig úgyis megy majd tovább magától, vagy egyik pillanatról a másikra eltűnök a süllyesztőben."

A tavalyi gálától eltérően idén a sztárok többsége kerülte a politikai célzatú beszédeket. A már említett Penn, aki mellesleg békepárti és Bush-ellenes aktivista, mindössze egy kósza megjegyzést ejtett el az iraki tömegpusztító fegyverek megkérdőjelezhető létezéséről. Rajta kívül csupán Errol Morris A háború ködében című alkotással a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját elnyerő rendező hasonlította össze  az USA helyzetét vietnámi háború alatt s manapság, amikor a Bush-kormányzat katonai aktivitása jelentősen megnőtt.

Forrás: EPA
Peter Jackson megérkezik a TheOneRing.net honlap készítői által szervezett bulira

Könnyedebb hangot ütött meg A király visszatér Oscar-díjas sminkmestere Peter King, akit arról kérdeztek, miként ünnepli majd győzelmét.

"Patakokban folyik majd a pezsgő, remélhetőleg addig, amíg olyan állapotba nem kerülök, hogy nem tudok a saját lábamon hazamenni."

"Örülök, hogy A király visszatér-t nem jelölték az én kategóriámban" - viccelt Richard King hangmérnök, aki a Kapitány és katona című kalandfilm hangvágásáért vehette át a szobrot. A Russel Crowe főszereplésével leforgatott film készítői elismerték, minden bizonnyal több díjat nyerhettek volna, ha nem a Tolkien-trilógia befejező epizódjával kellett volna felvenniük a versenyt. Ennek ellenére szívből gratuláltak Peter Jacksonnak és stábjának az elsöprő sikerekért.

A legjobb női mellékszereplő díját besöprő Renée Zellweger Bridget Jones-i önmagára emlékeztetett a színfalak mögött, ugyanis vidáman, bár kissé zavartan cseverészett a riporterekkel, s legalább egy alkalommal belebotlott ruhája uszályába is.

Forrás: EPA
Renée Zellwegert először a Bridget Jones naplójá-ért jelölték

"Még nem tudom milyen érzés "végre" megkapni az Oscart" - válaszolt az újságírók által feltett kérdésre a színésznő. "Még mindig egy kicsit sokkos állapotban vagyok, de feltétlenül tudatom majd Önökkel mit éreztem, amint fel tudom dolgozni ezt az élményt."