Pénzhiány miatt szünetel a Sorstalanság forgatása

Átmeneti pénzügyi gondok miatt szünetel az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regénye alapján készülő Sorstalanság című film forgatása - közölte a film rendezője Koltai Lajos kedden az MTI-vel.

Az első filmjét rendező operatőr azt mondta, hogy a külföldi partnerek pénzei sajnos nem folytak be a tervezett időben. (Kedden két napilap is olyan értesülést tett közzé, hogy a külföldi támogatások egy részét a stáb még nem kapta meg.)

A kényszerszünet alapja egy adóprobléma: hirtelen megszűnt egy olyan adókedvezvemény, amelyet Angliában filmekkel kapcsolatosan igénybe lehetett venni - pontosított Koltai Lajos, hozzátéve, elképzelhető, hogy áthidaló kölcsönt kell felvenniük.

"Semmiképpen nem akarok megállni, mert itt a tél" - mondta, utalva arra, hogy a második világháború idején játszódó történet forgatásához most éppen ilyen időjárásra van szükség.

Szavai szerint a forgatással a lehető legkevesebbet akar csúszni, s ebbéli törekvésében mindenki segíti őt, ennek ellenére a forgatás tervezett március végi befejezése késik, és a filmmel kapcsolatos további munkálatok is halasztódnak egy kicsit.

Azzal kapcsolatban, hogy az átmeneti pénzügyi nehézségek hatással lesznek-e a film befejezésének időpontjára, Koltai Lajos úgy nyilatkozott: szeretné, ha a film őszre elkészülne. Megítélése szerint a tervezett novemberi befejezés nincs veszélyben.

Mint elmondta, még nem tűzték ki a bemutató időpontját, sem a helyszínét, de ő azt szeretné, ha az év végén megtarthatnák az európai premiert. Korábbi közlése szerint Budapesten és a kontinens több nagyvárosában egy időben mutatnák be az alkotást.

Minden idők legnagyobb költségvetésű magyar filmje 2,5 milliárd forintból készül; 920 millió forintot a magyar állami költségvetésből, a Magyar Mozgókép Közalapítványon keresztül kap a produkció.

A külföldi partnerek közül a német Euroarts 1,8 millió euróval (470 millió forint), az angol Renegade Film 1,5 millió euróval (390 millió forint) támogatja a Sorstalanság filmre vitelét. A film elkészítéséhez az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages 650 ezer euróval (175 millió forint), a párizsi székhelyű Shoá Alapítvány 50 ezer euróval (23,5 millió forint) járul hozzá.

A tízhetesre tervezett forgatás tavaly decemberben kezdődött.

KAPCSOLÓDÓ CIKK