Az Oscar-díjakat odaítélő amerikai filmakadémia zsűrije nyugodtan beválaszthatná tagjai közé az [origo] olvasóit. Oscar-tippjátékunkon ugyanis nagy százalékkal - és egy kivétellel - azonos eredmények jöttek ki, mint a vasárnap esti díjkiosztón.

A legjobb film a valósághoz hasonlóan az [origo] olvasói körében is az elsöprő fölénnyel befutó A király visszatér lett, amelyet felhasználóink 89,2%-a tartott esélyesnek. A Russell Crowe főszereplésével forgatott Kapitány és katona már csak 4,6%-ot kapott, míg a Titokzatos folyó 3%-ra, a Vágta pedig 1,8%-ra volt érdemes olvasóink körében. Érdekes módon Sofia Coppola Elveszett jelentés című filmjét, amely A Gyűrűk Ura befejező része után az egyik legesélyesebbnek tartott alkotás volt a legjobb film kategóriában, a magyar közönség csupán 1,4%-a tartotta esélyesnek.

A rendezők esetében is a papírforma érvényesült, A király visszatér-t jegyző Peter Jacksonra olvasóink 72,4%-a voksolt. Második helyen futott be a Titokzatos folyó elkövetője, Clint Eastwood 9,3%-kal. Őt szoros versenyben követi az Isten városá-t rendező Fernando Meirelles 6,7, illetve Peter Weir, a Kapitány és katona rendezője 6,3%-kal.

A legjobb férfiszínészeknél olvasóink véleménye azonban eltért az akadémia tagjaitól. A magyar mozirajongók Johnny Deppnek adták volna az Oscar-díjat, s szavazataik 40,8%-ával támogatták A Karib-tenger kalózai főszereplőjét. A tényleges nyertes Sean Penn azonban itt sem maradt le túlságosan, s 33,2%-ot teljesített. A harmadik helyre az Elveszett jelentés főszereplője, Bill Murray futott be 13,3%-kal, a sereghajtók pedig Jude Law és Ben Kingsley lettek 8,2, illetve 4,6%-kal.

A színésznőket illetően azonban ismét csalhatatlannak bizonyultak olvasóink, akik közül 57,5% találta el a 28 esztendős Charlize Theron győzelmét. 22,5% szívesebben látta volna Diane Keatont a pódiumon, míg Naomi Watts és Samantha Morton holtversenyben 7,5%-ot teljesített, s a hazánkban eleddig szinte teljesen ismeretlen Keisha Castle-Hughes 5%-kal zárta a mezőnyt.

A nyereményekről

A DVD-csomagokat a Warner Home Video ajánlotta fel nyerteseinknek: a "Legjobb film" sorozat mind az 5 tagjából 2-2 darabot. A csomagok tartalma:

Legjobb film 1: Ben Hur, Casablanca, Elfújta a szél
Legjobb film 2: Gigi, Olivér, Egy amerikai Párizsban
Legjobb film 3: Arábiai Lawrence, Híd a Kwai folyón, Most és mindörökké
Legjobb film 4: Száll a kakukk fészkére, Kramer kontra Kramer, Nincs bocsánat
Legjobb film 5: A király összes embere, A rakparton, Egy ember az örökkévalóságnak