A Gyűrűk Ura trilógiának rendezőjéről sokan tudják, hogy Új-Zélandon született, s a rendezők tipikus stílusjegyeit viseli - szakáll, szemüveg, forgatás közben pedig mindehhez baseballsapka is társul. Azt már kevesebben tudják, hogy egy 800 lelket számláló falucskában született, s karrierje kezdetén B-kategóriás horrorfilmeket rendezésével kereste a kenyerét.

Amikor a Tolkien-trilógiát forgalmazó New Line Cinema munkatársai felkeresték a 43 éves rendezőt, ugyancsak meglepődtek, amikor meglátták korábbi filmjeinek plakátját, amelyek irodája falát borították. Vélhetőleg kissé meg is inogtak, hiszen lássuk be, kevesen bíznák egy nagyszabású, a tolkieni hagyományokhoz méltó film elkészítését egy olyan rendezőre, akinek legelső alkotása a Bad Taste (Ízlésficam) címet viseli, amely egy kisváros életét mutatja be, ahol a földönkívüliek veszik át a hatalmat, hogy emberi hússal lássák el intergalaktikus gyorsétteremláncukat.

Jackson következő filmje a Meet the Feebles egy nem kevésbé elborult musical, amelyben a vérző babáktól kezdve a géppisztollyal rohangáló vízilovakig minden megtalálható. Nem is beszélve a Hullajó címet viselő, azóta kultuszfilmmé vált B-horrorról, amelyben a Kill Bill legvéresebb jeleneteit megszégyenítő módon fröcsög a paradicsomlé.

Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy a New Line munkatársainak kissé meglódult a fantáziája, amikor elképzelték a Jackson által megrendezendő A Gyűrűk Urá-t, amelyben az orkok minimum letépik Gandalf fejét, hogy aztán focilabdának használják azt, s ez talán még a finomabb változat, amely vízióként kísértette meg a produkciós cég vezetőit.

Azonban a vasárnap esti aranyeső ismeretében vélhetően nem bánták meg, hogy annak idején bizalmat szavaztak a torzonborz filmesnek, aki 11 Oscar-díjat és eleddig több mint 1 milliárd dollárt gyűjtött össze a New Line-nak A király visszatér-rel. Az előző két Gyűrűk Ura-film is hasonló sikereket könyvelhetett el, az első epizód több mint 869 milliót, a Két torony 924 milliót kasszírozott világszerte. A befejező rész a fenti adatok ismeretében jelenleg a világ második legnézettebb alkotása, egyedül James Cameron Titanic-ja előzi meg.

Mennyei teremtmények - Melanie Lynskey és Kate Winslet

Nem rossz teljesítmény egy B-filmestől. Ennek fényében ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről Peter Jacksonnal, aki 1961. október 31-én született egy Pukerua Bay nevű, 800 lelket számláló kis faluban az új-zélandi  fővárostól, Wellingtontól nem messze. Feleségével, Fran Walshsal 1987-ben keltek egybe, s az asszony azóta is meghatározó szerepet tölt be férje életében. Olyannyira, hogy az összes Gyűrűk Ura- film forgatókönyvének társszerzője, s mint ilyen osztozik az Oscar-díj dicsőségében is. Két gyermekük született, Billy 8, Katie 7 esztendős.