Gus Van Sant eljut Nirvánába

A Good Will Hunting rendezője legújabb filmjében egy Seattle-i grunge zenekar történetét meséli el. Az együttes frontemberét a hírek szerint a Nirvana énekese, a néhai Kurt Cobain ihlette.

Gus Van Sant rendező a Cobainról mintázott főszerepet a szintén általa jegyzett Fedezd fel Forrestert című filmben szereplő Michael Pittre osztotta. Pitt játszotta Bernardo Bertolucci nemrégiben bemutatott The Dreamers című filmjének főszerepét is.

A Hollywood Reporter értesülései szerint Van Sant és a 23 esztendős színész már évek óta dolgoznak a film ötletén, amelyet szerintük "részben a kilencvenes évek közepén az Egyesült Államok északnyugati részén működő rockzenekarok ihlették".

Az egyelőre cím nélküli filmben a hírek szerint szerephez jut majd A kis szemtanú-ból ismert Lukas Haas is, aki vélhetően az együttes egyik tagját alakítja majd. A zenei téma nem idegen Haas számára, aki a Roques nevű zenekarban dobol, illetve zongorázik.

A Nirvana a kor egyik meghatározó zenekaraként volt jelen a kilencvenes évek elejének zenei színpadán. 1991-es albumuk a Nevermind a világ egyik legsikeresebb csapatává tette a Seattle-i fiatalokat, ám a frontember Cobain nem bírta a hírnév miatt ránehezedő nyomást, s hamarosan súlyos heroinfüggőség alakult ki nála. A tragikusan fiatalon elhunyt zenész 1994 április 5-én követett el öngyilkosságot, amikor fejbelőtte magát kerti házában.

A rendezői teendőket ellátó Van Sant ezzel újabb érzékeny témához nyúl. Elefánt című filmje, amely egy középiskolában történt tömegmészárlást mutatott be, hatalmas vitákat robbantott ki a 2003-as cannes-i filmfesztiválon. Az Arany Pálma-díjjal is kitüntetett alkotás május 6-án érkezik a magyar mozikba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK