Az Oscar-díjas rendező és a 42 éves színész közös vállalkozásba fogtak, hogy filmre vigyék H. G. Wells Világok harca című sci-fi klasszikusát.

A film főszerepét Cruise alakítja majd, a forgatókönyvet pedig Josh Friedman vázlatainak felhasználásával a Pókember és a Jurassic Park írója David Koepp készíti majd el.

A forgatás 2005 második felében már megkezdődhet, amennyiben Koepp időre elkészül a munkával. A filmet Cruise C/W Productions nevű cége jegyzi majd, de Spielberg részvétele miatt a DreamWorks is beszáll a projektbe. A produceri teendőket a színész, s cégbeli partnere, Paula Wagner látja majd el.

A Világok harcá-t Orson Welles tette világszerte ismerté, amikor 1938-ban rádiójáték formájában adta elő. Az alkotás hatalmas pánikot eredményezett az Egyesült Államokban, ugyanis a hallgatók azt hitték, a földönkívüliek valóban megszállták a bolygónkat.

Az a tény, hogy Spielberg részt vesz a sci-fi elkészítésében, elbizonytalaníthatja az Indiana Jones negyedik részét váró rajongókat. Már az előkészületek során számos probléma merült fel, hol a producer George Lucasnak, hol Spilebergnek, hol Harrison Fordnak akadt kifogása a készülő Indy-filmmel kapcsolatban. Az 58 éves rendező a Világok harcá-n kívül most a The Rivals című dráma megfilmesítésében is érdekelt, amelynek munkálatai valószínűleg télen kezdődnek el.