Egy 1978-as horror-vígjáték remake-je tarolt az amerikai mozik pénztárainál az elmúlt héten. A Holtak hajnala még Mel Gibson A passió című alkotását is maga mögé utasította.

A Nyomás!-ból ismert Sarah Polley és a Ponyvaregény Mr. Wallace-át megszemélyesítő Ving Rhames főszereplésével forgatott film azonban komolyabban veszi magát 1978-as elődjénél, s inkább a thriller irányába hajlik, mint a paradicsomlében ázó komédiáéba. Az egész világra kiterjedő járvány utáni zombi-inváziót bemutató film 27,3 millió dollár hozott a premiert követő első hétvégén, s ezzel letaszította a trónról Mel Gibson már három hete ott állomásozó A passió című filmjét, amely "mindössze" 19,2 milliót szedett össze a három nap alatt.

A Jézus utolsó 12 óráját bemutató film ezzel 295,3 millió dollárra növelte eddigi összesített bevételeit, s ezzel megelőzte Bruce Willis Hatodik érzék című thrillerét, amely 293,5 millióval jelenleg a tizenkilencedik a legnagyobb mozisikerek listáján.

A harmadik helyen nyitott Angelina Jolie és Ethan Hawke Életeken át című thrillere, amely 11,4 milliót vett ki az amerikai filmrajongók pénztárcáiból. Jim Carrey és Kate Winslet vígjátéka, az Eternal Sunshine of the Spotless Mind a hatodik helyen debütált 8,6 millióval.

Negyedik hete folyamatosan emelkedik az összesített bevételi mutató, az elmúlt három napban a legjobb 12 film 109,7 milliót kaszált, ez pedig 33 százalékos emelkedés a tavalyi évhez képest. Persze ennek az emelkedésnek jelentős hányadát A passió iránti fokozott érdeklődés eredményezte.

"Számítottunk rá, hogy a film jól nyit majd, s nagy összegeket hoz majd a mozikban, de ekkora sikerre nem gondoltunk" - nyilatkozta Rob Schwartz, a filmet terjesztő Newmarket vezetője.

A hollywoodi filmipar teljes bevételei jelenleg 1,8 millió dollárra rúgnak, amely 3-4%-kal felülmúlja a tavalyi értéket.

Bár az újraforgatott mozik sikere általában kiszámíthatatlan, a Holtak hajnalá-hoz hasonló horror-kultuszfilmek törzsközönsége jól szokta fogadni a remake filmeket is.

"Kockázatos vállalkozás" - nyilatkozta Nikki Rocco, a Holtak hajnalá-t bemutató Universal stúdió terjesztési vezetője. "Azonban a horror egy hálás műfaj, amelyre sokan fognak elmenni csak azért, hogy zombikat láthassanak."

A nagy siker ellenére a tendencia azt mutatja, hogy bármilyen sikeres is egy horrorfilm, hamar lanyhul iránta az érdeklődés. A hazánkban júliusban bemutatásra kerülő Holtak hajnala producereinek azonban már így sincs miért aggódniuk, ugyanis a filmet 26 millió dollárból forgatták le, s így már a bemutató hetében némi profitot is elkönyvelhettek.

A legjobb tíz film bevételei dollárban:

1. Holtak hajnala, 27,3 millió
2. A passió, 19,2 millió
3. Életeken át, 11,4 millió
4. Starsky & Hutch, 10,7 millió
5. Secret Window, 9,6 millió
6. Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 8,6 millió
7. Hidalgo, 8,5 millió
8. Agent Cody Banks: Destination London, 6 millió
9. 50 First Dates, 4,3 millió
10. Confessions of a Teenage Drama Queen, 1,5 millió