Mel Gibson A passió című filmjének sikerét látva az abszurd humor brit királyai ismét műsorra tűzik Amerikában a kereszténység kezdeteit parodizáló Brian élete című komédiájukat.

A biblia szatírát Los Angelesben, New Yorkban és számos más amerikai nagyvárosban vetítik majd a közeljövőben. A paródiát népszerűsítő plakátokon a provokatív "Mel vagy Monty?" felirat lesz majd olvasható.

A filmet terjesztő Rainbow nevű cég szerint a film "gyógyírt kínálhat a Mel filmje által kiváltott hisztériára". A kultuszfilmmé vált Brian élete egy názáreti zsidó fiatalember életét mutatja be, akit a tömeg Megváltóként tisztel, s végül a rómaiak kereszthalálra ítélik. Mindez megspékelve a Monty Pythontól megszokott, vitriolos, cinikus és abszurd humorral.

Eredeti bemutatója előtt a filmet istenkáromlással vádolták, annak ellenére, hogy a társulat hangsúlyozta, a bibliai filmekből kívántak gúnyt űzni, nem a kereszténységből. Miután az EMI Films ennek hatására megvonta a pénzügyi támogatást, a Beatles egykori tagja, George Harrison finanszírozta a költségeket.

"Úgy éreztük, nagyon fontos lenne most újból levetíteni a filmet, hogy ellenprogramot ajánljunk A passió-val szemben" - mondta Henry Jaglom, a Rainbow elnöke. "A Monty Python társulat még élő tagjai mindannyian egyetértettek, hogy jó az időzítés egy újbóli kiadáshoz."

Jaglom szerint a filmet népszerűsítő mozielőzeteseket nagypéntektől játsszák majd az amerikai mozik.