Jack Black jelenleg Hollywood legfelkapottabb és legnépszerűbb komikusai közé tartozik. A semmiből feltűnő színész egyénisége és humora garantáltan nevetésre fakasztja a mozirajongókat.

Black 1969. augusztus 28-án született a kaliforniai Hermosa Beachben. A UCLA egyetemen tagja volt a Tim Robbins által vezetett színjátszókörnek, s ennek köszönhetően 1992-ben debütált a vásznon a Robbins által rendezett Bob Roberts című politikai szatírában. Ezután sokáig csak mellékszerepeket bíztak rá, szerepelt A pusztító-ban, a Kábelbarát-ban és a Közellenség-ben is, az igazi áttörést azonban a 2000-ben bemutatott Pop, csajok, satöbbi hozta meg számára.

A Nick Hornby regénye alapján filmre vitt történetben Black a minden lében kanál lemezbolti eladót alakította, olyan átéléssel és sikerrel, hogy a legnagyobb stúdiók is felfigyeltek rá. Ezután kapta meg a Farrely testvérek Nagyon nagy Ő című vígjátékának főszerepét Gwyneth Paltrow partnereként, majd Tom Hanks fiával, Colinnal együtt összehozták a Narancsvidék című komédiát is.

Most azonban újabb magasságokba emelkedhet a 35 éves színész karrierje, nemsokára ugyanis nálunk is mozikba kerül a Rocksuli című vígjáték, amelyben Black a lecsúszott rockert, Dewey Finnt alakítja, aki annak érdekében, hogy legalább a lakbérét ki tudja fizetni, jelentkezik tanárnak egy általános iskolába. Mivel azonban a tanításról halvány fogalma sincs, Finn rövidesen rockzenekarrá alakítja saját osztályát. A fergeteges komédiában Black a tőle megszokott harsány, de szeretni való figurát alakítja, amellyel már a Pop, csajok, satöbbi-ben is lejátszotta a vászonról kollégáit.

A Rocksuli-ban látható figura közel áll Black valódi személyiségéhez. A hasonlóság nem véletlen, ugyanis a komédia forgatókönyvét az a Mike White írta, aki már a Narancsvidék-en is együtt dolgozott a színésszel. Ezenkívül Black az egyik tagja a Tencaious D. nevű formációnak, amely briliáns érzékkel vegyítette az úgynevezett stand-up comedy és egy rockzenekar összes előnyét. Ennek ellenére Finn figurájának eljátszásához a színésznek nem csak önmagát kellett adnia a kamerák előtt.

Pop, csajok, satöbbi - Jack Black, Todd Louiso, John Cusack és Lisa Bonet

"Mike nekem írta a forgatókönyvet" - mondta Black a USA Today számára adott interjújában. "Az egész olyan volt, mintha begurult volna egy Ferrari az udvaromba, és én egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy vezethetem majd. Bár bőrülései voltak, én pedig bársonyt szerettem volna, Mike kicserélte nekem őket, végrehajtott néhány apróbb változtatást a kedvemért. Aztán kivittem az útra, és megláttam, hogy van egy turbó-gomb is rajta. Hát ennyi, azt hiszem, egy kicsit eltúloztam ezt a metaforát."

Nagyon nagy Ő - Gwyneth Paltrow és Jack Black

"Egy dolog azonban biztos" - teszi hozzá Black - "Dewey és én annyiban különbözünk, hogy míg én bármikor szívesen bohócot csinálok magamból, ő ezt sohasem tenné meg, mert rettenetesen komolyan veszi magát és ezt az egész rock-témát."