Távozott az élők sorából Nagy-Britannia egyik legelismertebb színészlegendája. A Spartacusban és a Poirot-filmekben is emlékezetes alakítást nyújtó művész 82 esztendős volt.

Az eddigi értesülések nem fedik fel a halál okát, azt azonban megerősítik, hogy Ustinov vasárnap este hunyt el Svájcban. A Genfi-tó fölött, a hegyekben lévő házában a telefonon  érdeklődő újságíróknak válaszoló személy megerősítette a halálhírt, de többet nem volt hajlandó mondani.

Az orosz származású Ustinov művész-újságíró családból származott, nagyapja még cári tiszt volt. Londonban született 1921. április 16-án. Később azt állította, hogy svájci, etióp, olasz és francia vér is folyik ereiben.

A 60 éves színészi karriert maga mögött hagyó Ustinov a londoni Westminster Schoolba járt, ám 16 évesen otthagyta a patinás intézményt, s szerencsét próbált a brit főváros színházi köreiben. Szinte azonnal sikert aratott, első darabját 19 évesen állította színpadra. A második világháborúban közlegényként a szintén színész David Niven keze alatt szolgált. A két férfi életre szóló barátságot kötött a katonaság során.

Több mint 80 filmben szerepelt, s négy alkalommal jelölték Oscar-díjra. A legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában 1951-ben nevezték a Quo Vadis?-ban nyújtott alakításáért, 1960-ban a Spartacus-ért jelölték, s 1964-ben a Topkapi című filmben nyújtott alakításáért találták érdemesnek a jelölésre. Ez utóbbi két alkalommal Sir Ustinov meg is nyerte a szobrocskát. 1968-ban Ira Wallach-kal együtt a legjobb író, a legjobb történet és a legjobb eredeti forgatókönyv összevont díjára jelölték a Hot Millions-ért.

Ustinov rendezései közül kiemelkedik a Romain Gary regénye nyomán készült Lady L., Sophia Loren főszereplésével. Több Mozart-operaelőadást is rendezett. Számos színdarabja közel a legnevezetesebbek az egyaránt 1967-ben bemutatott Félúton a fán, valamint az Ismeretlen katona és felesége voltak. Több novelláskötetet is kiadott, és megírta önéletrajzát, Oroszországom címmel.

Peter Ustinov évtizedeken át állandó szereplője volt a különböző humanitárius akcióknak. 1971-től volt az ENSZ gyermeksegélyező alapja, az UNICEF jószolgálati nagykövete, számos jótékonysági gálát szervezett és vezetett a szervezet javára. Kofi Annan ENSZ-főtitkár egyszer azzal tréfálkozott, hogy Ustinov lesz az ő utóda.

"Egyike volt az első ENSZ-nagyköveteknek, akik valóban fontos szerepet játszottak" -  emlékezett róla Butrosz Gáli volt ENSZ-főtitkár a SKY News műsorában. "Ha valakinek megvan a lehetősége rá, hogy a színházon, illetve a filmen keresztül befolyásolja az embereket, nem nehéz hasonló eredményeket elérnie humanitárius kérdésekben sem." 

II. Erzsébet angol királynő 1990-ben ütötte lovaggá Peter Ustinovot, aki sohasem vallotta magát angolnak.

"A nevetés megszállottja vagyok" - nyilatkozta a Reutersnek a tavalyi év során. "Véleményem szerint ez a legcivilizáltabb zene, amely csak létezik."

A kifinomult humorral megáldott színész elmondta, szeretné, ha sírkövén a "Fűre lépni tilos" szavak állnának majd.

[origo] + MTI