A Jézus kínhalálát bemutató A passió című film a párizsi illetékes bíróság hétfői ítélete szerint nem minősíthető zsidóellenes gyűlöletre és erőszakra felbujtó alkotásnak, ezért a testület elutasította a film franciaországi bemutatásának betiltása céljából benyújtott keresetet.

Mel Gibson szenvedélyes vitákat kavaró filmjének franciaországi forgalmazása ellen három középkorú férfi, a Benlolo testvérek kezdeményeztek eljárást. A panaszosok beadványukban előadták, hogy a Gibson-film a Biblia torzított, antiszemita értelmezését tálalja, Isten-gyilkosoknak állítja be a zsidókat, ami zsidóellenes indulatokat, gyűlöletet szít. Patrick Benlolo, az egyik felperes emlékeztetett arra, hogy az ilyen hozzáállás vezetett a múltban a zsidók üldözéséhez.

Az ügyet előterjesztő bíró érvelése szerint a filmet azért nem lehet a zsidó vallású személyek méltóságát vagy biztonságát sértő, antiszemita hangvételű alkotásnak tekinteni, mert a filmben nem érhető tetten a bibliai szövegek durva meghamisítása, valamint az sem kimutatható, hogy a zsidó közösség  megbélyegzésének kifejezett szándéka vezette volna a rendezőt.

A Benlolo testvérek fellebbezni kívánnak a döntés ellen. A passió-t szerdától tűzik műsorukra a franciaországi filmszínházak.