Soha nem voltak még ennyire népszerűek a francia színésznők Hollywoodban, mint mostanában. Wolfgang Petersen például a német születésű, Párizsban élő Diane Krugert választotta ki Heléna szerepére a Trója című filmhez, P.J. Hogan pedig hosszas keresgélés után adta oda Gilinggalang szerepét Ludivine Sagnier-nek a Pán Péter történet legújabb megfilmesítésében.

Az újvilágot meghódító francia színésznőknek komoly hagyományuk van a filmtörténetben: Danielle Darrieux és Michele Morgan a 40-es években, Jeanne Moreau, Catherine Deneuve és Brigitte Bardot a 60-as években váltak kedvenccé Hollywoodban, míg a közelmúltban többek között Isabelle Adjani, Juliette Binoche és Sophie Marceau szelte át az Atlanti-óceánt néhány jó szerep reményében. 

Mégis, eddig soha nem tapasztalt tudatossággal és szervezettséggel igyekeznek a francia ügynökök amerikai munkához juttatni színésznőiket. Noha a munkák nagyobbik része mellékszerep, a színésznők azt remélik, hogy idővel nagyobb szerepeket is megkaphatnak. "Sok rendező először amerikai színésznőket néz meg, de nem találja meg, amit keres. Ekkor arra kényszerülnek, hogy szélesebb körben keressenek" - írta körül a helyzetet Elisabeth Tanner, a francia Art Media ügynökség vezető munkatársa.

Az utóbbi időben a következő francia, illetve belga színésznők kaptak nagyobb szerepet angol nyelvű filmekben: Eva Green (The Dreamers), Marion Cotillard (Nagy hal), Charlotte Gainsbourg (21 gramm) és Agathe de la Boulaye (Alien vs. Predator).

A francia színésznők sokszor az amerikai kollégáiknál egzotikusabb kinézetüknek köszönhetik a munkát. "A francia színésznők új generációja jellemzően sokkal természetesebb, nem annyira kifinomult, mint amerikai kortársaik. Egyszerűen nem olyan modernek" - nyilatkozta Tanner. 

"Vicces, hogy itt Franciaországban energikus, erőteljes színésznőként tartanak számon, de ahogy beteszem a lábam az Államokba, hirtelen szexinek és egzotikusnak látnak" - mondta de la Boulaye. Egy másik nagy előnye a franciáknak, hogy nem olyan prűdek, mint az amerikaiak. Egyesek szerint Green (The Dreamers) és Sagnier (Swimming Pool) jelentős részben a meztelenjelenetek bevállalásával arattak sikert, de hasonlóan erotikus alakítás várható Krugertől az állítólag igen forróra sikerült Trójá-ban is.

Forrás: Budapest Film
The Dreamers - Michael Pitt és Eva Green

Közben a francia ügynökök egyre szorosabb kapcsolatokat építenek ki amerikai gyártócégekkel, így egyre többször kérik őket, hogy javasoljanak színésznőket egy-egy hollywoodi filmbe. Az első számú és szinte egyetlen feltétel az angol nyelv megfelelő szintű ismerete, ha ez valakinél nincs meg, azt azon nyomban nyelvtanfolyamra küldik. Egy franciaországi nyelviskolákban készített felmérés szerint az angolul tanuló színésznők száma 50%-kal emelkedett a tavalyi adatokhoz képest.

Tanner szerint azonban egy francia számára igazán akkor lehet esélye a hollywoodi karriernek, ha az illető oda is költözik. "Minden percben a filmesek rendelkezésére kell állniuk, különben nagyon gyorsan elfelejtik őket."

filmhu