A legnagyobb sztárok is a stáblista alsó szegmenseiben kezdték el pályafutásukat, kisebb szerepekkel, illetve olyan filmekkel, amelyek korántsem bizonyultak akkora kasszasikernek, mint amilyenekben manapság tűnnek fel.

Elsőként a Charlie angyalai egyik sztárjáról, Lucy Liuról rántjuk le a leplet. Szó szerint, ugyanis a kínai származású, New York-i születésű színésznő sztriptíztáncosnőt alakított az 1997-es Acélváros című thrillerben. Liu karrierje ekkortájt kezdett felfelé ívelni, a Harvey Keitel és Stephen Dorff főszereplésével leforgatott krimi előtt ugyanis csupán nyúlfarknyi szerepeket kapott a hollywoodi kasszasikerekben. 1996-ban a Tom Cruise és Cuba Gooding Jr. neve által fémjelzett Jerry Maguire-ben tűnt fel egy rövid időre, s közvetlenül az Acélváros bemutatója előtt került a mozikba a Tim Roth és Tupac Shakur főszereplésével készült Az utolsó belövés, amelyben a színésznő néhány percig volt színen. A forró sztriptíz azonban megtette a magáét, ugyanis Liu 1998-ban tűnt fel az Ally McBeal című tévésorozatban, ahol állandó szereplő volt 2002-ig. A kőkemény ügyvédnő, Ling szerepe tette világszerte ismertté a nevét, s innentől már egyenes út vezetett a sztárságig, s a már említett Charlie angyalai-hoz.

Az 1997-ben leforgatott Istent játszva című alkotás két szereplője révén is kapcsolódik cikkünkhöz. A három főbb szereplő közül ketten is ezután a film után kerültek a hollywoodi producerek "radarjára". David Duchovny, ugyan ekkor már ismert név volt a tengerentúlon az X-akták és a Vörös cipellők című erotikus tévésorozat révén, azonban az Istent játszva volt az első főszerepe egy nagyjátékfilmben. Partnereként Angelina Jolie domborított, aki a film bemutatója után kapta meg a Szeress, ha tudsz című romantikus drámában Joan szerepét. Érdekesség, hogy kettejük mellett az a Timothy Hutton is megjelent a filmben, aki az Acélváros egyik főbb szerepét is játszotta.

Istent játszva - Angelina Jolie, Timothy Hutton, David Duchovny

Valóságos kincsesláda a Top Gun című film, amelyben számos mai sztár tette meg első tétova szárnycsapásait Hollywood egén. Elsőként Tom Cruise társát, a Nick "Goose" Bradshaw-t alakító Anthony Edwardst említenénk. Mindenki kedvenc Green dokija itt még pelyhedző állú ifjúként játszotta el a tragikus sorsú pilóta szerepét. Edwards karrierje azonban hamarosan a televíziózás felé fordult, s sorozatszínészként lett ismert világszerte, s csupán néha-néha tért vissza a mozivászonra - többek között a feljebb említett Szeress, ha tudsz-ban is. Goose nejét pedig nem más alakította a repülős filmben, mint a szintén pályakezdő Meg Ryan. A szép, szende szöszi feleség figurája megragadt az amerikai filmesekben, s az akkor mindössze 23 esztendős színésznő rövidesen a Harry és Sally női főszerepében találta magát.

A Top Gun azonban további színészpalántákat is felvonultatott, köztük Tim Robbinst, aki Sam "Merlin" Wells hadnagy szerepében ölthette magára a pilótaegyenruhát. Az azóta Oscar-díjas színésznek azonban még egy pár évet várnia kellett a sikerre, előbb 1989-ben kapta meg a Terry Jones által rendezett Erik, a viking főszerepét, majd egy esztendő múlva a Jákob lajtorjája című drámával ijesztette halálra a filmrajongókat.

A feljebb említett Anthony Edwards Vészhelyzet-béli kollégája, a Benton dokit alakító Eriq La Salle is ez idő tájt próbálkozott a mozizással, s Eddie Murphy ellenlábasaként tűnt fel az 1988-as Amerikába jöttem című vígjátékban, mint Darryl Jenks, avagy a "Hajlakk-király". Érdekesség, hogy két évvel később, ő is szerepet kapott a Jákob lajtorjájá-ban.

Ryan közlegény megmentése - Vin Diesel csúnyán végzi

Hollywood ügyeletes akciósztárja, Vin Diesel idén ünnepli karrierjének tizedik évfordulóját. A kopasz izompacsirta 1994-ben saját rendezésű rövidfilmjével debütált, majd négy évvel később Steven Spielberg háborús eposzában, a Ryan közlegény megmentésé-ben láthatták őt először a világ mozirajongói. Bár Caparzo szerepében csupán rövid ideig lehetett a vásznon - hamar áldozatul esve egy német mesterlövész golyójának - Spielberg filmjének köszönhetően Diesel neve is bekerült Hollywood vérkeringésébe, s két évvel a premier után már a Pitch Black - 22 évente sötétség főszereplőjeként küzdött megállíthatatlanul a hírnévért.

Végezetül A Gyűrűk Ura egyik sztárjáról, a Frodo hűséges társát, Samut játszó Sean Astinról emlékezzünk meg. A jelenleg 33 éves filmes gyerekszínészként kezdte a pályát, majd 1990-ben szerepet kapott a megtörtént eseményeken alapuló háborús filmben, a Memphis Belle-ben. Egy évvel ezután pedig a Terror iskolája című akciófilm főszereplőjeként küzdött az elitgimnáziumot megszálló fegyveresek ellen. Karrierje ezután parkolópályára került, s egészen A Gyűrűk Ura 2001-es bemutatójáig nem szerepelt említésre méltó alkotásban. A Tolkien-trilógiával azonban ismét bizonyította tehetségét, s azóta már négy további filmben is szerepelt, köztük a 50 első randi című vígjátékban, amely több hétig uralta a bevételi listákat az Egyesült Államokban.

Andersen Dávid