Április 7-én, 69 éves korában hunyt el Victor Argo, a markáns arcú karakterszínész, aki olyan híres rendezők filmjeiben tűnt fel pályafutása során, mint Martin Scorsese, Abel Ferrara, vagy Jim Jarmusch - adta hírül a New York Times.

Argo - akinek arca valószínűleg ismerősebb a magyar mozilátogatók számára, mint neve - egy New York-i kórházban hunyt el múlt szerdán tüdőrákban. Kisebb, de annál jellegzetesebb szerepeiben mindig markánsan hozta akár a keménykötésű maffiózót, akár a nehézfejű nyomozót.

A Puerto Rico-i szülők gyermekeként Bronxban született színész eredetileg a Victor Jiménez nevet kapta, amelyet filmes pályafutása elején angolosított. Mint egy, a New York Times-nak korábban adott interjúban elmondta: "A filmesek el sem tudták képzelni, hogy valaki egy nyilvánvalóan latin névvel bármit is el tudna játszani. " Argo karrierje kezdetéig ékszerárusként, nyomdászként valamint taxisofőrként is dolgozott, majd kisebb színpadi szerepeket kapott.

Az áttörést Martin Scorsese 1973-as mesterműve, az Aljas utcák hozta meg számára, ahol Robert De Niro és Harvey Keitel oldalán tűnt fel egy keményfejű gengszterpalánta szerepében. Az említett színészpárossal újra játszhatott Scorsese 1976-os Taxisofőr-jében is. Sokan emlékezhetünk rá a sarki boltos szerepében, aki szemrebbenés nélkül látta el a piti bolti tolvaj baját - egy méretes baseball ütővel.

Scorsese-vel legközelebb az 1988-as Krisztus utolsó megkisértésé-ében dolgoztak együtt, ahol egészen újszerű szerepet kapott: Péter Apostolt kellett megszemélyesítenie. 1990-ben egy detektívet alakított a New York királya című kultikus Abel Ferrara-mozi egyik mellékszerepében, olyan színészek mellett mint Christopher Walken, Wesley Snipes, Steve Buscemi, vagy Laurence Fishburne. Walkennel együtt játszott a Quentin Tarantino forgatókönyve alapján készült Tiszta románc-ban is. Emlékezhetünk, hogy Argo világosította fel az angolul nem beszélő gengszter-kollégát, miért is végezte ki Don Coccotti (Walken) Dennis Hopper karakterét. Jelentősebb szerepet kapott még Harvey Keitel oldalán a brooklyni dohánybolt látogatóinak történeteit megrajzoló, enyhén belassult Füst-ben, valamint Jim Jarmusch 1999-es különös szamuráj-történetében, a Szellemkutyá-ban.

Szellemkutya - Cliff Gorman, Victor Argo és John Tormey

Az egyébként country-zene rajongó színész pályafutása során 30 év alatt közel 70 nagyjátékfilmben szerepelt. Karrierjét, amelyet színpadi színészként kezdett, a színpadon is fejezte be: egészen februárig játszott a Broadway-en  Nilo Cruz Anna in the Tropics című darabjában.

Függetlenül szerepeitől, hogy rosszfiút, vagy netán jót játszott, a dörgő, nyers hangú Argo kemény, markáns arcaiban mindig volt valami szerethető szomorúság, amiért érdemes emlékezni rá.