Az [origo] filmklub által is figyelemmel kísért hercehurca, amely immáron több éve zajlik az Ördögűző negyedik részével kapcsolatban, immáron megoldódni látszik. A legfrissebb tényállás szerint mind a Paul Schrader által leforgatott - majd visszautasított, mind pedig a Renny Harlin által újra elkészíttetett verzió látható lesz.

Az eredeti terv szerint a kultikus horrorfilm előzményeit bemutató Ödögűző: A kezdet című filmet John Frankenheimer rendezte volna, ha nem hunyt volna el időközben. A helyére választott, inkább forgatókönyveiről ismert Paul Schrader (Taxisofőr, Dühöngő bika, Krisztus utolsó megkísértése) verziója túlságosan vérmentesre sikerült, ezért menesztették a rendezőt. Sokáig arról szóltak a hírek, hogy a Schrader helyére beálló akcióspecialista Renny Harlin (Még drágább az életed, Cliffhanger) folytatatja annak megkezdett munkáját, csak újraforgat bizonyos jeleneteket, de nem így történt. Harlin 13 hét alatt egy újraírt forgatókönyvből gyakorlatilag egy teljesen új filmet készített, amelyben az első verzió egyetlen kockáját sem használta fel.

Nem volt még rá példa, hogy egy stúdió kétszer készíttessen el egy filmet, ám az Ördögűző esetében ez a helyzet áll fenn. Míg Harlin verzióját a mozikban is bemutatják, az eredetileg kukába szánt Schrader-verzió is megjelenik DVD-n.

"Nagyon büszke vagyok a filmemre, és véleményem szerint megérdemli, hogy láthassák a nézők" - nyilatkozta Schrader.

Hogy végül is a filmet készítő Morgan Creek miért hagyta meg, és adja ki az eredetileg kukába ítélt első verziót, több okra vezethető vissza.

A kirúgott rendező szerint a korai megállapodások szerint neki egy nem túl szélsőséges horrort kellett forgatnia, amely könnyebben befogadható az eredeti Ördögűző-nél. "Tisztán a tudtomra hozták, hogy nem akarnak forgó fejeket, nem akarnak borsólevest hányó kislányt. Én eszerint jártam el, de a producerek később meggondolták magukat."

A két film együttes megjelentetésével a Morgan Creek több jogi bonyodalmat is megelőz. Korábban szóltak arról hírek, hogy habár Harlin fejezi be a forgatásokat, továbbra is Schrader neve szerepel majd a stáblistán, de az új döntések értelmében végül  erre nem kerül sor.

Ördögűző: A kezdet - Gabriel Mann és Stellan Skarsgard

A páros megjelenés másik fontos oka természetesen anyagi jellegű: már az első verzió költségei 32-35 millió dollárra rúgtak, erre jöttek rá a Harlin által vezényelt munkák költségei, amelyek körülbelül 52-54 milliójába kerültek a Morgan Creek-nek.

Az, hogy milyen formában lát majd napvilágot a filmek DVD kiadása, egyelőre tisztázatlan. Nem tudni, hogy külön-külön, esetleg egyben lesz kapható a két verzió. A gyártó cég feje, James Robinson mindenesetre szeretné nyomatékosítani: a két új Ördögűző két teljesen különálló film, és nem tekinthetünk úgy rájuk mint egy eredetire, és egy újraforgatott verzióra.

A különbözőség persze nem csak a rendezők személyében leledzik: a forgatókönyv átírása után több szereplő személye, sőt még karakterek nevei is megváltoztak. A Schrader verziójában Francis atyát játszó Gabriel Mann szerepét James D'Arcy kapta meg. Harlinnál Rachelt, a női főszereplőt (Clara Bellar) már Sarah-nak hívják, és a Bond-lány Izabella Scorupco alakítja. Az első verzióban Che-che-t alakító Billy Crawfordot pedig Remy Sweeney váltja, immáron Joseph néven.

Aki még tudja követni az események fonalát, és az érdeklődését sem vesztette el teljes mértékben a film(ek) iránt, az idén nyáron két új Ördögűző-t is végig izgulhat.