A 36 éves színész-forgatókönyvíró fivéreivel együtt érkezett Hollywoodba, hogy meghódítsák a mozirajongó közönséget. Míg testvéreinek kevésbé sikerült az áttörés, a szőke szépfiú csillaga töretlenül ível felfelé.

Owen Cunningham Wilson 1968. november 18-án született Dallas városában egy fényképész és egy reklámszakértő gyermekeként. Középiskolai tanulmányai során gyakran keveredett különféle balhékba, ezért érettségi előtt eltanácsolták az intézményből. Ekkor egy új-mexikói katonai akadémia hallgatója lett, majd a University of Texasra járt, ahol megismerkedett mentorával, a forgatókönyvíró Wes Andersonnal. A két férfi 1996-ban készítette el a Petárda című film alapjául szolgáló irományt, amelyhez Wilson egyik családi barátján keresztül ötmillió dolláros költségvetést sikerült szerezniük. A pozitív kritikák ellenére a fekete komédia csúfosan megbukott a mozikban, ám ez nem szegte kedvét a lelkes kezdőknek, s a három Wilson testvér - Owen, Luke és Andrew - Andersonnal együtt Hollywoodba költözött, ahol hamarosan már kisebb szerepekben tűntek fel különféle nagy költségvetésű filmben.

Owen 1996-ban a Jim Carrey főszereplésével forgatott Kábelbarát-ban kapott kisebb szerepet, s ekkor ismerkedett meg a színész-rendező Ben Stillerrel, akivel hamarosan közeli jóbarátokká váltak. Kisebb-nagyobb szerepecskék következtek sikeres és kevésbé sikeres filmekben - Anakonda, Armageddon, valamint a Bajnokok reggelije -, végül a 2000-es esztendőben az Új csapás című westernvígjáték indította meg igazán a törött orrú színész szekerét, amelyben Jackie Chan partnereként már szélesebb közönség láthatta Wilsont. Ezután következett az Apádra ütök, amelyben ismét Stillerrel dolgozott együtt, majd egy évvel később a Zoolander, a trendkívüli, amellyel a két színész Hollywood legújabb komiédiás duójává vált.

Ugyanebben az esztendőben mentorával, Andersonnal együtt megírták a Tenenbaum, a háziátok című film forgatókönyvét, amelyért Oscar-díjra jelölték őket. Bár a kritikusok leborultak előtte, a Tenenbaum nem robbantott kasszát, annak ellenére, hogy sztárok egész sora játszott benne, mint például Gene Hackman, Anjelica Huston, Gwyneth Paltrow, Bill Murray és Danny Glover. Nem hiányozhatott a szereplők közül Ben Stiller, illetve Owen öccse, Luke Wilson sem.

Én, a kém - Owen Wilson és Eddie Murphy

Rövid kitérő következett a háborús akciódráma műfajába, amikor Owen eljátszotta a megtörtént eseményeken alapuló Ellenséges terület főszerepét, majd ezután Magyarországra látogatott, amikor Eddie Murphyvel együtt szerepelt az Én, a kém című akcióvígjátékban. Budapest után Wilson karrierjének következő megállója London volt, ahol ismét Jackie Channel bolondozták végig a Londoni csapás-t, amely a már feljebb említett western-komédia folytatása volt. A múlt századi díszletek után a hawaii tengerpart volt a cél, ahol a Szóljatok a köpcösnek című alkotást író Elmore Leonard műve alapján készült The Big Bounce főszereplőjeként lovagolt Wilson a hullámokon. Bár a film bukás volt a tengerentúlon, a szőke színész karrierjének nem ártott a dolog, főként, hogy ezután ismét összeállt a Stiller-Wilson páros, hogy leforgassák a hetvenes évek rendőrsorozatának, a Starsky & Hutch-nak a remake-jét.

Forrás: Intercom
Starsky & Hutch

Amikor a Warner stúdió megvásárolta a sorozat megfilmesítési jogait, Stiller jelezte, hogy nagyon szeretné eljátszani a pedáns és lelkiismeretes zsaru, Dave Starsky szerepét. A kínosan precíz rendőr ellenpárjaként pedig ki mást választhattak volna a vagány szoknyavadász Ken Hutchinson megszemélyesítésére, mint a csibészes mosolyú Wilsont.

"Ez volt az első sorozat, amelynek kölyökként a rajongója lettem" - nyilatkozta a Countingdown.com nevű filmes weboldal számára adott interjújában. "Utána jöttek az olyanok, mint a Miami Vice, de az jóval később történt. A Starsky & Hutch volt ennek a műfajnak az egyik pionírja."

A két rendőr hullámhegyekkel és -völgyekkel tűzdelt barátságáról szóló filmben Wilsonnak kellemes és kellemetlen élmények egyaránt kijutottak. Nem akármilyen élményben volt része, amikor egyszerre két szexbombával, a Cool-túrá-ból ismert Amy Smarttal és a Baywatch-baba Carmen Electrával kellett leforgatnia egy szerelmi jelenetet.

Forrás: Intercom
Starsky & Hutch - Amy Smart, Carmen Electra és Owen Wilson

"Mmm... igen, a csókjelenet. Amikor Carmennel és Amyvel forgattuk azt a részt, biztos akartam lenni benne, hogy a lehető legtökéletesebbet nyújtsuk" - emlékszik vissza távolba révedő szemmel Wilson. "Ennek érdekében számtalanszor kellet elpróbálnunk a jelenetet, és több felvételt is csináltunk, hogy a lehető legjobb eredmény szülessen meg. Sajnos később gitároznom és énekelnem kellett a felvételek során, annak ellenére, hogy előre közöltem Todd Philips rendezővel, se zenélni, se énekelni nem tudok. Ő ezt nem tekintette jó kifogásnak, s szerződtetett néhány zenészt, akik gitározni tanítottak. Ők persze hamarabb belátták, hogy nincs tehetségem hozzá, így végül a jelenetet úgy vettük fel, hogy kezeim nem látszanak, az énekhangomat pedig alaposan megdolgozták, hogy fogyasztható legyen. Sajnos azonban a forgatás során láttam, amint Amy és Carmen arcáról lefagy a mosoly, így azt hiszem, az a közelség, amely kialakult közöttünk a csókjelenet felvételekor, itt egy csapásra elpárolgott" - tréfált Wilson.