Donnie Darko visszatér a mozikba

A Jake és Maggie Gyllenhaal, valamint Drew Barrymore főszereplésével 2001-ben bemutatott thriller hatalmas bukás volt, azonban a DVD-k jól fogytak, ezért a rendező Richard Kelly úgy döntött, ismét műsorra tűzi alkotását.

A Variety beszámolója szerint a Donnie Darko premierje után mindössze 517 375 dolláros bevételt termelt, ezért hamar lekerült a filmszínházak műsorairól. Ennek ellenére a DVD-n megjelenő filmből körülbelül egymillió darab fogyott, amely 10 millió dolláros bevételt jelent. A terjesztési jogokkal rendelkező Newmarket Films Kellyvel együtt felismerte, hogy a misztikus történetet elmesélő alkotás kultuszfilmmé vált, s ezért jó üzletet látnak annak újbóli vetítéseiben. Azoknak is érdemes lesz elzarándokolniuk valamelyik közeli moziba, akik már látták a titokzatos nyúlról és az általa zaklatott fiúról szóló történetet, ugyanis a stúdió Kelly rendezői változatát mutatja majd be, amely 21 perccel hosszabb, mint az eredeti változat.

A kimaradt részek közül néhány már helyet kapott a Donnie Darko DVD-változatán, azonban számos jelenetet most láthat először a közönség. Ez utóbbiakat Kelly szándékosan hagyta ki a korongról. A felújított változatot május 29-én mutatják be a Seattle Film Festival nevű rendezvényen.

"Végső soron mindegyik rendezői változat a kicsit önmagunk kényeztetése" - nyilatkozta Kelly. "Mégis úgy érzem, mintha ez a filmnek egy alaposabb, mélyebb változata lenne."

Az új jelenetek mellett új hang- és vizuális effektek is helyet kaptak a megújult alkotásban.

Az elsőfilmes rendező bemutatkozása idején a Donnie Darko volt az a film, amelyről a legtöbbet beszéltek a 2001-es Sundance fesztivál alatt. Miután ennek ellenére Amerikában hatalmas bukás követte a premiert, ezután hamarosan eltűnt a mozikból. Európában nagyobb sikere volt, Nagy-Britanniában például 2,4 millió dolláros bevételt generált 2002-es bemutatója után. Kelly ekkor szembesült vele, hogy alkotásának sikere van a mozirajongók között.

"Nem tudom, mi történik majd a második premier után" - ismerte be Kelly. "Viccelődtünk a barátaimmal, hogy ez a film halhatatlan, nem lehet tőle szabadulni. Remélhetőleg a második nekifutás sikeresebb lesz, mint az első volt."

KAPCSOLÓDÓ CIKK