Spielberg filmet készít a müncheni tragédiáról

A Variety magazin információi szerint a tragédiába torkollott 1972-es müncheni olimpia eseményeit készül feldolgozni következő filmjében a Kapj el, ha tudsz rendezője. Az egyelőre cím nélküli mű forgatása júniusban kezdődik európai helyszíneken. Az eddigi egyetlen biztos szereplő a Schindler listája Itzhak Sternje, Ben Kingsley.

1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista szervezet öt tagja izraeli sportolókat ejtett túszul az olimpiai faluban. Követelték, hogy Izrael engedje szabadon 200 bebörtönzött társukat, és ők szabadon elvonulhassanak Nyugat-Berlinbe. A tárgyalások után a terroristák két helikopterrel Fürstenfeldbruck repülőterére repültek, ahol fegyveres összecsapás alakult ki köztük és a német rendőrség mesterlövészei között. A véres események során kilenc izraeli sportoló és az öt palesztin terrorista életét vesztette. Habár az olimpia folytatódott, a sportolók nagy része hazautazott. A gyászos eseményekről Egy nap szeptemberben címmel Oscar-díjjal jutalmazott dokumentumfilm is készült.

A sporttörténelem fekete napját feldolgozó film forgatókönyvéért az az Eric Roth felel, aki a Forrest Gump és A bennfentes szkriptjét is jegyzi. A produkció eddigi egyetlen biztos szereplője az idén a Ház a ködben című lélektani drámában nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölt Ben Kingsley.

Az egyelőre cím nélküli film előkészületeiről a lehető legkevesebbet szeretnének kiszivárogtatni a készítők, mindössze annyit tudni, hogy a forgatások júniusban kezdődnek több európai helyszínen. Spielberg először jön át az öreg kontinensre filmet készíteni az 1998-as, nagyrészt Írországban és Angliában forgatott Ryan közlegény megmentése óta.

A rendező már régóta tervezte, hogy filmet készít a szomorú olimpiai eseményekből. A film a Universal és a Dreamworks közös együttműködésével készül: a tervek szerint a Universal az amerikai terjesztést, a rendező cége pedig az európai forgalmazást vállalja majd magára.

Spielberg egyelőre nem kívánt nyilatkozni a produkcióval kapcsolatban. Legújabb rendezését, a Tom Hanks főszereplésével leforgatott The Terminal című komédiát júniusban kezdik vetíteni az amerikai mozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK