Hat jelölésével a szórakoztató tengeri mese, a Karib-tenger kalózai lett a 2004-es MTV Movie Awards favoritja. Az X-men második része és Az 50 első randi című vígjáték 4-4 kategóriában versenyez a népszerű zenecsatorna mozis díjáért.

Amellett, hogy A Karib-tenger kalózai - A Fekete gyöngy átka a legjobb filmért járó díjért is harcba száll, a film főszereplőjét, Johnny Deppet három kategóriában is jelölték a világ első számú zenetévéjének mozis gáláján. A legjobb férfi alakítás, a legjobb komédiás, valamint Orlando Bloommal együtt a legjobb duó címére is pályázhat idén Depp, a sármos falábú. A film további jelöléseit az elvetemült ellenfélként is remek Geoffrey Rush (legjobb gonosz), valamint a túszul ejtett bájos szépség, Keira Knightley (legjobb újonnan felfedezett színésznő) szállították.

Adam Sandler és Drew Barrymore amnéziás komédiája, Az 50 első randi, valamint a mutáns-mozi, az X-Men 2 is négy-négy nominációt szerzett, köztük a legjobb filmért járót is. Az örökké mókázó Sandler érdekes módon nincs ott a legjobb komédiások mezőnyében, viszont versenyben van a férfi főszereplők között, csakúgy, mint partnere, a kedves arcú Barrymore a hölgyeknél. Sőt, együtt még a legjobb duó címért is harcba szállt Az 50 első randi sokszoros szerelmespárja.

A legjobb férfi- és női főszereplők listája nem tartalmaz túl sok meglepetést. Az urak versenyében Deppen és Sandleren kívül ott van még az utolsó szamuráj, Tom Cruise, a Krisztust alakító Jim Caviezel, valamint az Elveszett jelentés elveszett karaktere, Bill Murray. A hölgyek mezőnye sem meglepő: a Kill Bill első részének sárga bőrruhás bosszúállója, Uma Thurman mellett itt van a Gothiká-ban rémüldöző Halle Berry, valamint a Szörny elcsúfított főszereplője, Charlize Theron is. A legjobb bemutatkozások között is találhatunk új kedvenceket, például a Danny Boyle zombijai elől menekülő Cillian Murphyt vagy az Elveszett jelentés másik főszereplőjét, az imádni való Scarlett Johanssont.

A legjobb filmek közé választották még a kedves tengeralatti-mesét, a Némó nyomában-t, valamint a grandiózus Gyűrűk Ura-trilógia befejező részét, A király visszatér-t. Érdekes módon a díjátadókon általában taroló Peter Jackson-mozi mindössze két jelölést gyűjtött be az MTV-től; másodikat a legjobb akció-jelenet kategóriában szerezte, a nagyszabású gondori csatáért. A további nomináltak között van még a Terminátor 3, a Bad Boys 2, valamint a Charlie angyalai: Teljes gázzal egy-egy jelenete. A legjobb küzdelem kategóriában is nagyon erős a mezőny, a jelöltek között van ugyanis Tarantino Kill Bill-jéből a Menyasszony és buzogányos kislány összecsapása, Farkas végső csatája Yuriko Oyamával az X-Men második részében, valamint Neo harca számtalan Smith ügynökkel a Mátrix - Újratöltve című moziból.

De Keanu Reeves nem csak kung-fu tudásával nyűgözi le a nézőt a Mátrix második részében: Monica Belluccival váltott érzékeny csókja a legjobb csók kategória egyik esélyese. Jelölt még a két gyönyörű hölgy, Charlize Theron és Christina Ricci is a Szörny című dráma kétségbeesett összeborulásáért, de az abszolút favorit egy vagány zsaru és két bombázó partnere: a Starsky és Hutch-ban a mázlista Owen Wilson egyszerre smárolhatott az állítólag 20 másodpercenként a szexre gondoló Carmen Electrával és a Cool-túra bájos szőkéjével, Amy Watsonnal.

A 12 éves múltra visszatekintő, általában június legelején megrendezett gála idei időpontját egyelőre még nem tűzték ki.