Les Triplettes de Belleville - 2003
Rendező: Sylvain Chomet
Hangok: Béatrice Bonifassi, Betty Bonifassi, Lina Boudreault, Michele Caucheteux,
Jean-Claude Donda, Mari-Lou Gauthier, Michel Robin, Monica Viegas
Képek a filmből | Hol/mikor játsszák | Hivatalos honlap | Előzetes


Aki gyakori látogatója az art moziknak, bizonyára volt szerencséje megtekinteni a kísérőfilmként vetített Az öreghölgy és a galambok című szürreális hangulatú francia-kanadai koprodukcióban készült rajzfilmet. A rendező Sylvain Chomet most egy egész estés alkotással tér vissza, az idén a legjobb animációs film és a legjobb betétdal Oscar-díjára jelölt Belleville-i randevú-val. A sajátos hangulatú és látványvilágú mű a mélabús kisfiúról Championról szól, akit nagymamája, Madame Souza nevel. A kissrác egyetlen társa a nem éppen szellemi képességeiről vagy előnyös kinézetéről ismert kutya, Bruno. Amikor Champion Madame Souzától egy biciklit kap ajándékba, élete új irányt vesz, s hamarosan a kerékpározás egyik csillagává válik és még a Tour de France-on is elindul. A verseny alatt azonban két feketébe öltözött alak elrabolja az unokát, így Madame Souza és Bruno a keresésére indulnak. Így jutnak el Belleville városába, ahol találkoznak a három különc öregasszonnyal, akik valaha az 1930-as évekbeli Music Hallban szórakoztatták a közönséget. A különös hármas csatlakozik Madame Souzához Champion felkutatásában.

Chomet filmje öt esztendőn át készült, elsősorban felnőttek számára. Finom képi megoldásaival, öniróniájával, mélabús humorával és jazzes zenei hangulatával unikumnak számít a hollywoodi animációs szuperprodukciók tengerében.

Forrás: SPI
Somlói galuska - Nagy Ervin, Kamarás Iván és Pokorny Lia

Érdekesség, hogy hazánkban a Belleville-i randevú előtt kísérőfilmként egy magyar alkotást, a Meskó Zsolt által rendezett Somlói galuská-t is megtekinthetik a mozirajongók. A Nagy Ervin, Kamarás Iván, Schell Judit és Csányi Sándor főszereplésével leforgatott 15 perces kisfilm egyrészt a zenés-táncos filmek, másrészt a kísérőfilmek műfajának újbóli meghonosítására tesz kísérletet.