Rendező: Michel Gondry
Szereplők: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Mark Ruffalo, Tom Wilkinson, Elijah Wood, Thomas Jay Ryan, Jane Adams, David Cross
Néznivaló: Képek a filmből | Hivatalos honlap | Előzetes
Mozibemutató: 2004. augusztus

A Minden6ó hatalmas sikere után Jim Carrey egy jóval összetettebb fim főszerepét vállalta el. Az Egy makulátlan elme örök ragyogása forgatókönyvét a John Malkovich-menet és az Adaptáció forgatókönyvírója, Charlie Kaufman vetette papírra, a rendezői székben pedig a videoklipeket készítő Michael Gondry ült a forgatás alatt. Gondry olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Björk, a Massive Attack és a Chemical Brothers, ez az összeállítás pedig vélhetőleg különbözni fog Carrey korábbi filmjeitől.


A történet szerint a párkapcsolatban élő Joel Barrish (Carrey) és barátnője, Clementine (Kate Winslet alakításában), viszonyuk megmentése érdekében töröltetni szeretnék egymáshoz kapcsolódó rossz emlékeiket, s ezért felkeresnek egy orvos szakértőt, aki egy forradalmian új eljárás segítségével lehetővé teszi a fájó emlékek elfelejtését. Joel kezelésébe azonban hiba csúszik, s a doktor és csapata - amelynek tagjait Kirten Dunst, Mark Ruffalo és Elijah Wood alakítják - arra kényszerül, hogy a férfit szabályosan végigkergessék tudatának labirintushoz hasonló folyosóin ebben a szürreális komédiában.