Rendező: Alex Proyas
Szereplők: Will Smith, Bridget Moynahan, Bruce Greenwood, Chi McBride, Alan Tudyk, James Cromwell, Aaron Douglas, David Haysom, Shia LaBeouf
Néznivaló: Hivatalos honlap | Előzetes
Mozibemutató: 2004. szeptember 9.

A sci-fi rajongók bizonyára örömmel nyugtázzák a hírt, hogy a műfaj legnagyobb klasszikusának, Isaac Asimovnak egyik legismertebb művéből, az Én, a robot-ból egész estés mozifilmet készítettek. A mester műveinek hangulatának reprodukálását pedig keresve sem bízhatták volna megfelelőbb rendezőre, mint a Dark City-t is jegyző Alex Proyasra. A főbb szerepekben A függetlenség napjá-ban vakmerő pilótát alakító Will Smith és a Sakáltanyá-ban domborító Bridget Moynahan lesz látható.


A 2035-ben játszódó történet szerint a jövőben a robotok már az élet mindennapos részévé válva vesznek részt a társadalom életében. A Smith által alakított Del Spooner nyomozó azonban retteg a gépektől, s ezért különösen kemény feladattal találja magát szembe, amikor megbízást kap, hogy derítse fel dr. Miles Hogenmiller robotikával foglalkozó professzor halálát. A nyomok szerint a gyilkosságban egy gépember, Sonny is érintve van. Ez azonban azt jelentené, hogy a szerkezet megsértette a robotika törvényeit, ami lehetetlennek tűnik. Ha azonban Spooner gyanúja beigazolódik, sötét jövő várhat az emberiségre, ugyanis ez annyit jelentene, hogy a robotokat semmi sem gátolhatja meg abban, hogy saját öntudatukra ébredve átvegyék az emberiség felett a hatalmat.