Rendező: Roland Emmerich
Szereplők: Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Emmy Rossum, Sela Ward, Tamlyn Tomita, Austin Nichols, Arjay Smith, Tony Calabretta, Joe Cobden, Jared Harris
Néznivaló: Képek a filmből | Hivatalos honlap | Előzetes
Mozibemutató: 2004. május 27.

A látványos sci-fik nagymestere is visszatér. A Függetlenség napja rendezője, Roland Emmerich azonban most egy kissé nyomasztóbb alkotással jelentkezik. A Holnapután című sci-fi-ben ugyanis az a legriasztóbb, hogy története korántsem annyira meseszerű, mint a Jeff Goldblum és Will Smith főszereplésével leforgatott akciófilmé. Az új filmben az üvegházhatás és a globális felmelegedésnek köszönhetően természeti katasztrófák egész sora sújtja az emberiséget. A Dennis Quaid által alakított Jack Hall éghajlatkutató a váratlanul jégbe fagyott New York városába igyekszik, hogy kihozza onnan fiát, Samet, akit a Donnie Darko címszerepével bemutatkozó Jake Gyllenhaal kelt életre.


A Holnapután története több mint nyomasztó mese egy esetleges katasztrófáról. A közelmúltban felröppent hírek szerint az éghajlatkutatók úgy találják, a vásznon látható katasztrófák könnyebben bekövetkezhetnek, mint azt bárki gondolná. A film roppantul összetett, igényesen elkészített hivatalos weboldala külön hangsúlyt helyez az ismeretterjesztésre és az emberek figyelmeztetésére, hogy amennyiben el szeretnének kerülni egy esetleges mesterséges jégkorszakot, akkor azonnal cselekedni kell. S bár Emmerich filmje üdítő lehet a nyári hőségben, nem árt komolyan venni a baljóslatú próféciát.