Rendező: Zack Snyder
Szereplők: Sarah Polley, Ving Rhames, Jake Weber, Mekhi Phifer, Ty Burrell, Michael Kelly, Lindy Booth, Matt Austin, Boyd Banks, Tom Savini, Kevin Zegers 
Néznivaló: Képek a filmből | Hivatalos honlap | Előzetes
Mozibemutató: 2004. július 15.

Peter Jackson nem ülhet sokáig jól megérdemelt babérjain. Ezúttal nem A Gyűrűk Ura-trilógia révén besöpört aranyszobrocskákat, hanem a Hullajó című klasszikust fenyegeti a konkurrencia. Az 1992-es B-horror ugyanis kultuszfilmmé nőtte ki magát a műfaj szerelmesei körében. A Kill Bill-t és a Monty Python társulat némely jelenetét megszégyenítő alkotásban hordószámra fröcsög a paradicsomlé, és a zombikat formázó gumimaszkok idegborzoló rettegés helyett rekeszizomgörcsöt okozó nevetésre kényszerítik a nézőket. A B horrorfilm műfaját egy percig sem szabad komolyan venni, s ebben az esetben garantált a szórakozás. Az ismertebb példák közül az Alkonyattól pirkadatig-ot említhetnénk, s körülbelül ebben a kategóriában kellene elhelyezni a már címével is sokat ígérő Holtak hajnalá-t is.


Az iMDb által horror-dráma-akció-thrillerként kategorizált film szereplői, a Nyomás-ból ismert Sarah Polley által alakított nővér Anna és a Ponyvaregény Marsellus Wallace-a, Ving Rhames által megszemélyesített rendőr, Kenneth, vállvetve küzdenek az emberiség legnagyobb részét ragadozó zombikká változtató járvány után az utcákat elborító élőhalottakkal. Egy bevásárlóközpontban rövid időre menedéket találnak néhány túlélővel együtt, azonban a zombikat nem bírják sokáig visszatartani. Ekkor merész tervet eszelnek ki: két páncélozott furgonnal keresztülhajtanak a gonosz halottak tengerén. Az eredmény: számtalan liter paradicsomlé és könnyed szórakozás.