Az idei év egyik lehetséges kasszasikereként emlegetett, vizuális effektekkel teletűzdelt filmre a negatív kritikák ellenére is sokan voltak kíváncsiak. Sokan, de nem elegen.

A Hugh Jackman és Kate Beckinsale főszereplésével leforgatott kalandfilm ugyan az élére állt az amerikai nézettségi listáknak, s bemutatója óta 54,1 millió dollárt hozott, a készítők még aggódhatnak, megtérül-e a hatalmas befektetésük. A múmia-filmeket is jegyző Stephen Somers által rendezett kalandfilm elkészítése 160 millió dollárba került, s ehhez jön még minimum 50 millió dollárnyi promóciós és reklámköltség.

Ez annyit jelent, hogy mintegy 300 millió lenne az az összeg, amelyre a stúdió vezetői már elégedetten bólintanának, ehhez azonban nagyon össze kell szednie magát a Van Helsing-nek, ugyanis rövidesen a mozikba kerül a Brad Pitt, Orlando Bloom és Eric Bana neve által fémjelzett Trója, amely minden valószínűség szerint könnyedén lesöpri majd a trónról a szörnyekre vadászó Jackman-Beckinsale páros meglehetősen lapos történetét.

A kalózmásolatok interneten történő megjelenését elkerülendő a filmesek az egyidejű világpremierekben bíznak. A Van Helsing esetében azonban ez nem feltétlenül bizonyult a megfelelő lépésnek, ugyanis a stúdió által levezényelt nagyszabású amerikai reklámkampányra például nálunk egyszerűen szinte alig jutott idő. Ennek ellenére világszerte sokan voltak kíváncsiak a digitális szörnymészárlásra. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy a Van Helsing 41 ország 5254 mozivásznán jelent meg, s ez 55,3 millió dollárral gyarapította a bevételeket. A kalandfilm ezzel átvette a vezetést a minden idők legjobb világpremierjét produkáló Mission: Impossible 2-től, amely 43,8 milliót generált, amikor 31 ország 4500 mozijában debütált 4 évvel ezelőtt.

A globális bemutató eredményeit gyarapítja továbbá a 3 milliós oroszországi, az 500 ezres fülöp-szigeteki, illetve a 85 ezres izlandi bemutató is. Stephen Somers egyéni csúcsát is felülmúlta ezzel A múmia első és második része ugyanis 46,4 milliót, illetve 47,2 milliót produkált premierje után.

Itthon a már említett reklámozási hiányosság miatt is enyhébb volt az érdeklődés a Van Helsing iránt. Még a kedvezőtlen időjárás sem tudta arra ösztönözni az embereket, hogy kiugróan nagy számban váltsanak jegyet Hugh Jackman kalandjaira. A csütörtöki bemutatót követően összesen 30 559 néző zarándokolt el a budapesti mozikba, ez pedig jócskán elmarad a már említett A múmia-filmektől, amelyet a fővárosban 54 337, illetve 65 104 mozirajongó tekintett meg az első hétvégén.

A negatív kritikák és a visszafogott érdeklődés mellett kétséges, hogy mi lesz a Van Helsing második részével, amelyre a hírek szerint a 36 éves ausztrál Jackman már le is szerződött. A kérdés annál is inkább érdekes, mivel a már említett Trója nem csak hogy három sztár és egy ismert rendező, a Viharzóná-t is készítő Wolfgang Petersen nevével csábítja a látványos filmek rajongóit, de 200 milliós gyártási költségével is veri a Van Helsing-et, s ezzel minden idők legdrágább filmjének címére is pályázik.

Andersen Dávid