A Kill Bill rendezője a cannes-i filmfesztivál zsűrielnökeként a brit filmszakmát hátrahagyó sztárokat kritizálta a szigetország filmgyártásának kétségbeejtő helyzete miatt.

Tarantino szerint a szupersztárság és a hatalmas gázsik miatt az Egyesült Államokba távozó fiatal és sikeres színészek hozták ilyen helyzetbe az angol filmipart.

"Az emberek sztárokat akarnak látni a filmekben" - mondta a 41 éves rendező. Amíg az egyes országoknak megvoltak a maguk filmcsillagai, volt filmgyártásuk is. Ma csupán három országnak van egyedülálló, önfenntartó moziipara, Amerikának, Indiának és Hongkongnak. Mi bennük a közös? Mindhárom ország rendelkezik olyan színészekkel, akiknek a filmjeit az emberek szívesen megnézik."

A világ legismertebb filmes eseményének nyitónapján beszélve Tarantino elmondta, "könnyű népszerű hollywoodi kasszasikereket démonizálni. De egy ország nem támaszkodhat kizárólag a rendezői filmekre, más típusú alkotásokra is szükség van, különben nem filmiparról, csupán egy butikról beszélhetünk."

"A brit filmszakma aranykorában, a hatvanas években az összes műfajban forgattak filmeket" - folytatta az 1994-es cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-díjjal kitüntetett rendező.

A fesztivál zsűrijének brit tagja, Tilda Swinton színésznő Hollywood dominanciáját támadta válaszként.

"Valóban, a filmkultúra nem támaszkodhat kizárólag egyfajta termékre" - mondta A part-ból és a Vanília égbolt-ból ismert színésznő. "De semelyik kultúrának sem képezhetik alapját a hollywoodi importfilmek. Nagy-Britanniában minden art mozira tíz multiplex jut, így a közönségnek csupán kis hányada juthat hozzá másfajta alkotásokhoz és a filmesek számára is korlátozott lehetőségek állnak csak rendelkezésre."

A fenti vita különösen aktuális idén, amikor az álomgyár minden korábbinál jobban érezteti jelenlétét a fesztiválon. Cannes-ban versenyműként vesz részt többek között a Shrek 2 című animációs film, valamint a Coen testvérek legújabb vígjátéka, a Betörő az albérlőm. Versenyen kívül mutatják be a Brad Pitt és Orlando Bloom főszereplésével leforgatott Trójá-t, valamint Tarantino Kill Bill-jének mindkét epizódját egy speciális, összevágott változatban. Hollywoodi sztárok egész hada lepte el a tengerparti várost, köztük a már említett Pitt, a Shrek 2 női főszereplőjének hangját kölcsönző Cameron Diaz, illetve az Oscar-díjas Charlize Theron és a szintén Oscarral kitüntetett Tom Hanks.

Ennek ellenére a fesztivál nyitódarabja egy spanyol film volt. Pedro Almodóvar Rossz nevelés című, a katolikus egyházat is bíráló drámáját a zsűri is üdvözölte.

"Én nem tekintem feltétlenül egyházellenesnek a filmet" - nyilatkozta Almodóvar. "Az egyház azonban önmaga legrosszabb ellensége, amikor a sajtóhoz fordul, legalábbis Spanyolországban. A Rossz nevelés inkább személyes élményeimre épül. Ismertem papokat, akik úgy viselkedtek, mint a vásznon láthatóak és ismertem gyerekeket, akik szenvedtek ettől."

Forrás: Budapest Film
Egy jelenet a Rossz nevelés című filmből

A fesztivál szervezői fellélegezhettek, mivel sikerült kivédeniük a francia szórakoztatipari dolgozók sztrájkját. A technikusoktól színészeken át a kellékesekig mindenféle szakembert tömörítő Les intermittents du spectacle nevű szervezet tagjai jelenleg heves vitákat folytatnak a francia kormánnyal a fizetésüket illető reformokkal kapcsolatban. Az egyeztetések tavaly nyár óta tartanak, amikor két jelentősebb művészeti fesztivált is le kellett mondani a munkabeszüntetések miatt.

Tarantino elhatárolódott a témától.

"Én azért jöttem, hogy filmeket lássak" - mondta a Guardian nevű brit lapnak.

Az egyik, nagy visszhangot kiváltó filmnek a Columbine középiskolában történt vérengzés okait vizsgáló Kóla, puska, sültkrumpli-t is rendező Michael Moore Fahrenheit 911 című alkotását tartják, amelyben a George W. Bush amerikai elnök és Oszama bin Laden családja között létező kapcsolatot vizsgálja az Oscar-díjas dokumentumfilmes.

Egy jelenet a Fahrenheit 911 című filmből

A Fahrenheit 911 az Egyesült Államokban is nagy vihart kavart, mivel a Miramax égisze alatt készülő alkotást az anyacég Disney nem kívánta megjelentetni. Az elhúzódó egyeztetések végére pontot téve a Miramax élén álló testvérpár, Harvey és Bob Weinstein felvásárolták a film terjesztési jogait, s azt magánúton kívánják majd eljuttatni a mozikba. Moore önkényes cenzúrával vádolta a Disneyt.

Weinsteinék korábban Kevin Smith vallásos szatírája, a Dogma című film esetében is hasonlóképpen cselekedtek. A Disney jelenleg éles hangvételű tárgyalásokat folytat a testvérpárral szerződésük megújításáról.
 
Tarantino szerint a Fahrenheit 911 politikai töltete nem befolyásolja majd a zsűrit.
"Minden azon múlik, hogy tetszik-e majd a film vagy sem. A francba a politikával!"