Hétfőtől újra forog Kertész Imre Nobel-díjas regényének filmadaptációja. A Sorstalanság tizenkét hetes kényszerszünetét anyagi problémák okozták. A 2,5 milliárd forintos költségvetésű produkciót a magyar állam 920 millióval támogatta, a fennmaradó részt egy angol (Renegade Films) és egy német (Euroarts) koprodukciós partner, az Eurimage, valamint a Shoá Alapítvány fedezi. Egy adó-visszatérítési probléma miatt az angol fél csak később tudja az ígért összeget az alkotók rendelkezésére bocsátani. A több százmillió forintos hiányt, a minél hamarabbi folytatás reményében, más források bevonásával próbálta pótolni a produkció.

Hiller István kultuszminiszter április 29-én azt ígérte, hogy a film alkotói három hét múlva (vagyis május 20-a táján) megkapják az állami támogatás eddig fel nem használt részét, 430 millió forintot. Ennek egyetlen feltétele, hogy a Magyar Mozgókép Alapítvány befejezze az eddig kifizetett költségvetési összegek felhasználásának vizsgálatát.

Időközben a Magyar Mozgókép Közalapítvány létrehozta a Magyar Mozgókép Kft.-t, mely átvette a Sorstalanság szerződéseit és finanszírozását a Magic Mediától, miután a céget vezető Barbalics Péterben a rendező Koltai Lajos bizalma megrendült. Ugyanis információink szerint a produkció átvilágítását végző londoni székhelyű Film Finance Ltd. 200 millió forintos indokolatlan hiányt talált a költségvetésben, s ennek okán nem utalták át a külföldi partnerek pénzeiket. A produkció segítségére siető Magyar Mozgókép Kft. Hámori András kanadai producerrel kötött szerződést, hogy vegye át a Sorstalanság további produceri teendőit. 

Hámori András A napfény ízé-ben és a Max-ben is dolgozott már együtt Koltaival. Produceri tevékenységéhez többek között olyan filmek fűződnek még, mint az 1999-es eXistenZ - Az élet játék David Cronenberg rendezésében, vagy Enyedi Ildikótól A bűvös vadász.

"Én még soha életemben nem dolgoztam olyan produkcióban, ahol ilyesmi előfordult volna, de még olyanról sem hallottam, ahol ez megtörténhetett volna", nyilatkozta Koltai Lajos rendező a Népszabadságnak. "Szeretném, ha hagynának minket békében dolgozni", válaszolt a Népszabadság anyagi ügyeket firtató kérdésére.

A rendező szerint a kényszerszünet okozott ugyan problémákat (nyáron kell forgatni a téli felvételeket, a főszereplő fiú az idő múlásával egyre nagyobb nyomás alatt van), de ezeket megpróbálják a produkció előnyére fordítani. A rendező mindazonáltal optimista: júniusra ígéri a forgatás befejeztét, novemberre pedig vetíthető kópiát szeretne a Sorstalanság-ból.

filmhu