Kusturicát imádják Cannes-ban, és az ártatlan nézőnek úgy tűnik, csinálhat bármit, továbbra is imádni fogják. Ma este bemutatásra kerülő filmje, Az élet egy csoda (Zivot je cudo) például már olyan, mintha egy fáradt Kusturica-rajongó forgatta volna direkt a cannes-i előzsűri számára. Az IC Press helyszíni tudósítója jelenti.

Az új opuszban ismét van borzasztó háború, abszurd humor és hangoskodó rezesbanda, de az életöröm, a groteszk helyzetekben is mindig felülkerekedő kisemberi spiritusz helyett már inkább csak a korábbi filmek hangulatának visszaidézgetése marad. A zene viszont most is fergeteges. A vetítést követő sajtótájékoztatóból kiderült, hogy a rendező legtöbb rajongója Amerikából érkezett. Fanyaloghatnánk, hogy ők aztán végképp nem ismerik ki magukat a szerb-bosnyák gyűlölködés és a régi Tito-mellszobrot hamutartónak használó új polgármester-csempészvezér jugoszlávozó ravaszkodásában, de lehet, hogy az övék a megfelelő, a szereplőket kicsit távolról, elfogulatlanul, egzotikumként szemlélő nézőpont.

Azok, akik ma karikás szemmel járták a Cote d'Azurt, valószínűleg buliztak tegnap éjjel. Cannes ugyanis a filmeken és a sztárokon kívül a filmek és sztárok tiszteletére rendezett partykat szereti a legjobban. A polgármester tavaly szigorú csendrendeletet hirdetett éjfél utánra, de ezt azóta vagy visszavonta, vagy szimplán elvesztette a tekintélyét. A yachtkikötőben épített gigantikus sátor és a körülötte villogó, az óvárost pásztázó reflektorok tegnap azokat mulattatták, akik Almodóvar nyitófilmjét, a Rossz nevelés-t szerették volna ünnepelni. A 70-es évekbeli slágerek reggelig bömböltek, kicsit arrébb egy óriási, a tengerben felállított vászonra régi francia filmeket vetítettek: a közönség a homokban heverve vagy a parti nyugágyakból mozizhatott.

A palota körül minden este DJ-k is zaklatják a tengerpartot hagyományos céljaira - romantikázásra, sétálásra, halászásra, békebeli vacsorázásra - használni kívánókat. A lemezlovasok híres filmzenéket kevernek. A nyitónapon Hair-slágerekből szkreccseltek egyveleget, ma Preisner van soron. Itt sehol és soha nincs csönd. Majd a díjkiosztás után.

A legnagyobb szenzáció továbbra is a tegnapi nagy esemény maradt. A Trója díszbemutatója és sajtótájékoztatója után ugyanis úgy eltűntek a film szép számban felsorakozó sztárjai - köztük a legcsillogóbbak, Brad Pitt és Orlando Bloom - mintha a parti homok nyelte volna el őket. Még az ilyenkor szokásos partira sem került sor, nem volt Trója-show sem.

Forrás: EPA
A Trója díszbemutatója - Saffron Burrows, Sean Bean, Julie Christie, Wolfgang Petersen, Brad Pitt, Jennifer Aniston, Orlando Bloom és Diane Kruger

Tegnap este izgatott és csalódott rajongók lestek be minden luxusszálló éttermébe; minden testőrszerű férfi gyanús volt, de senki sem látta őket. Állítólag Cannes-on kívül, Nizza környékén foglaltak le egy teljes éttermet a stáb ittlévő tagjai számára, az ottani közös vacsora után pedig mindenki mehetett a dolgára. Orlando Bloom például vissza Marokkóba, hogy Ridley Scott-tal tovább forgathassa kereszteslovagos kalandfilmjét. Pitt kapott egy kis pihenőt: a beavatottak és szemfülesek szerint a Carlton Hotel legfelső szintjén lévő lakosztályt vették ki számára, ahol naponta 2000 dollárért egy tengerre néző, de alulról vagy kívülről nem látható teraszt is élvezhet feleségével, Jennifer Anistonnal.

A földre szállt Akhilleuszt magánrepülőgépe holnap Amszterdamba repíti, ahol George Clooneyval és Julia Robertsszel leforgat néhány jelenetet az Ocean's Twelve-ből, onnan Tokióba, majd Rómába utazik velük - itt találkozik újra Jenniferrel. Legalább is Cannes-ban ma ezt beszélik.

D.A. / IC Press - Cannes