Cannes lassacskán kiheveri a Trója bemutatója és sztárjai látogatása keltette izgalmakat, de úgy tűnik, a látványos ókortörténeti szakmunka hatása még sokáig velünk marad. A fesztivál közönségének lehetősége nyílt elsőként belepillantani Oliver Stone hasonlóan nagyszabású Nagy Sándor-filmjébe, amelyben Colin Farrell játssza a makedón hódítót. Az IC Press helyszíni tudósítója jelenti.

Az ókor divatba jött. A közeljövőben egész sor filmben hordanak majd a férfihősök rövid szoknyát, azt a fazont, amivel kapcsolatban Brad Pitt azt mondta, biztos benne, hogy hamarosan népszerűvé válik a férfiak között: ő például az első ijedtség legyűrése után nagyon megszerette Akhilleusz-jelmezét.

Felbukkant Cannes-ban egy még távolról sem kész film. Oliver Stone egy párizsi vágószoba ajtaját szorosan magára zárva dolgozik az Alexander-en, és novemberig valószínűleg elő sem jön onnan: akkor lesz kész a Nagy Sándorról szóló monstre produkcióval, amelyben Colin Farrell alakítja a hadvezért, de a fontosabb szerepekben láthatjuk még Angelina Jolie-t, Anthony Hopkinst, Jared Letót és néhány páncélozott elefántot is. Cannes-ban lejátszottak valamennyit Vangelis kísérőzenéjéből, azután egy körülbelül tízperces jelenetet le is vetítettek a filmből, amely máris szemkápráztatónak tűnt. Ha ehhez hozzászámítjuk, hogy a rendező legalább olyan nehezen megzabolázható természet, mint egy megvadult harci elefánt, készülhetünk egy következő nagy filmre.

És az azután következőkre: Ridley Scott kereszteslovagokról forgat, a Kiképzés rendezője pedig Arthur királyt tette legújabb alkotása főszereplőjévé: a szőrén megült lovak, a rövid, görbe kardok és a nagy kalandok évada jön.

* * *

Végre egy kis rendetlenség. A sztrájkkal és rendbontással fenyegetőző francia filmipari szakmunkások tegnap este megszállták a yachtkikötő (a Fesztiválpalota melletti épület) tetejét és a szomszédos úttestet - a káosz teljes volt, de nem tűnt fel senkinek: a túlzsúfolt, rendőrökkel, kordonokkal, biztonsági ellenőrzőpontokkal és filmesekkel zsúfolt akadálypályán, amit fesztiválnegyednek hívnak, ez a természetes állapot.

Legfeljebb százan ha voltak, talán annyian sem, szolidaritásról kiabáltak valamit megafonokba, és az sem bántotta őket, hogy kevesebben vannak, mint a köréjük gyűlő fotósok. Egy csatornafelbontás nagyobb zajjal és ugyanekkora hatással jár, csak ahhoz nem asszisztál ennyi rendőr. Godard és Ken Loach már korábbban szolidaritásáról biztosította a mozgalmat, ma reggel pedig a fesztiválon résztvevő rendezők tették közzé nyilatkozatukat, miszerint ők ugyan inkább a saját vetítéseikkel vannak elfoglalva, de azért rokonszenveznek a kollégáikkal.

D.A. / IC Press - Cannes