A világ legnagyobb és legkorszerűbb filmstúdiója épül meg Magyarországon, a Budapesthez közeli Etyeken - jelentette be Cannes-ban Hiller István kulturális miniszter. A Demján Sándor és Andy Vajna közös beruházásaként létrejövő filmközponttal a külföldi produkciókat akarják Magyarországra hozni. Hiller az [origo]-nak elmondta: a filmstúdió tisztán magánpénzből épül fel.

Szombaton magyar estet tartottak közel 200 vendég részvételével a cannes-i filmfesztiválon, ahol jelen voltak a fesztiválon résztvevő magyar művészek, valamint külföldi producerek, filmesek - például Richard Attenborough rendező - és az Európai Unió kulturális biztosa is. Hiller István kulturális miniszter ezen a rendezvényen jelentette be hivatalosan, hogy Magyarországon fog felépülni a világ legnagyobb és legkorszerűbb filmstúdiója.

A minisztérium által kiadott közlemény szerint a filmstúdió a Budapesthez közeli Etyeken épül majd fel a nagyszabású ingatlanfejlesztésekről ismert Demján Sándor üzletember és a többek között a Terminator-sorozatot és a Rambo-filmeket készítő Andy Vajna magyar származású amerikai filmproducer közös beruházásaként.

A stúdióhoz szükséges terület már a beruházók rendelkezésére áll, jelenleg a tervezési munkák folynak. Az elképzelések szerint a létesítmény olyan filmközpontként működne, ahol egyaránt lenne lehetőség műtermi és külső helyszíni vagy akár vízen történő forgatásokra is.

A Cannes-ban tartózkodó Hiller István az [origo]-nak vasárnap telefonon elmondta, tisztán magánberuházásról van szó, amelybe pénzzel nem száll be az állam. A miniszter elmondása szerint a kormány azzal járult hozzá a filmstúdióhoz, hogy létrehozta a filmtörvényt, amely kedvező jogi feltételeket teremtett, és erre felfigyeltek a beruházók.

Hiller megjegyezte, hogy a stúdió munkahelyeket fog teremteni, és lehetőséget arra, hogy koprodukciós filmeket Magyarországon forgassanak. A miniszter szerint ezzel jól fognak járni a magyar színészek és filmesek is. Kérdésünkre Hiller elmondta, már a szombati bejelentés után a cannes-i magyar esten több külföldi filmes is érdeklődött a filmstúdió tervéről. A miniszter arról, hogy a filmstúdió mikor kezd el működni, nem kívánt tájékoztatást adni, de hozzátette, hogy a közeljövőben a beruházókkal közösen beszámolnak majd a részletekről.