Május 12-én Pedro Almodóvar Rossz nevelés című filmjével 57. alkalommal nyitotta meg kapuit Európa legrangosabb filmszemléje, a cannes-i filmfesztivál. Bár az utóbbi években jócskán kopott a Croisette fénye, hiszen, míg a forgalmazási stratégiát illetően előnyösebb időpontban lévő berlini, illetve velencei filmfesztiválokon egymás sarkát taposták a hírességek, Hollywood pedig a francia érdekbarátság helyett inkább a torontói fesztivált részesítette előnyben, addig a Riviéra közönségidegen és lapos kínálattal volt kénytelen gazdálkodni.

A mélypontot a tavalyi év jelentette, ahol a versenyprogramot minden idők legrosszabbikának kiáltották ki. A nyitófilm (Tulipános Fanfan) egész egyszerűen égés volt, a zsűri pedig szinte egyedülálló módon ugyanannak a filmnek (Elefánt) volt kénytelen adni a két fődíjat. Így szinte létkérdés, hogy az idei kínálat végleg aláássa-e Cannes tekintélyét, vagy újra olyan filmek diadalútjának kezdetét jelenti-e, mint az elmúlt évtizedben a Ponyvaregény (1994), az Underground (1995) vagy Az élet szép (1998) esetében.

"Aki szereti a mozit, annak Cannes maga a mennyország, és én itt már háromszor mennybe mentem" - mondja Quentin Tarantino, aki a zsűri elnökeként a hivatalos versenyprogramban a következő 19 filmből csemegézhet.

* * *

2046 (Wong Kar-Wai - Hongkong)

Négy év előkészület és forgatás után éppen hogy elkészült a cannes-i bemutatóra Wong Kar-Wai futurisztikus látomása. A kiindulópont nem más, mint a nagy sikerű Szerelemre hangolva 2046. számú hotelszobája, ahol Mr. Cheung (Tony Leung Chiu Wai), a főhős az előző film eseményeitől eltávolodva egy könyvet ír egy vonatról, amely a jövőbe, egész pontosan 2046-ba repíti szereplőit, ahonnan nem tudnak visszatérni, de megtalálják az elveszett emlékeiket.

Forrás: Budapest Film

Faye Wong és Gong Li is android-szerepben látható, míg egy kisebb szerepben Maggie Cheung (a Szerelemre hangolva Mrs. Chan-a) is újra feltűnik. Amennyiben a rendhagyó folytatás beváltja a hozzá fűzött reményeket, könnyen lehet, hogy az Arany Pálma hosszú idő után újra távol-keleti rendező kezeiben landol, és esélyeit tovább növeli, hogy Tarantino fanatikus rajongója a hongkongi rendező korábbi filmjeinek (Édes2kettes, Bukott angyalkák), sőt a Chungking expressz amerikai forgalmazásáért személyesen közbenjárt.

* * *

Fahrenheit 911 (Michael Moore - USA)

Michael Moore: Bush elnök úr! Itt Michael Moore.
George W. Bush: Viselkedjen, kérem! Menjen és keressen magának valami rendes munkát!
(dialógusrészlet a Fahrenheit 911-ből)

Moore, az "Amerika lelkiismerete" szerepkörben tetszelegve ezúttal a 2001. szeptember 11-i terrortámadáshoz vezető, olajjal és kapzsisággal kikövezett utat kívánja bemutatni, ami választ kíván adni arra, hogy miért következett be az apokaliptikus tragédia és miért visel azóta is folyamatosan háborút az USA. Vegyes várakozás előzi meg a filmet, amely "nem riad vissza attól, hogy elmondja, amit eddig senki sem mert elmondani", hiszen előző filmjét a hatalmas siker ellenére ál-dokumentarizmussal, tények elferdítésével és a hitelesség rovására ment sulykolt mondanivalóval vádolták.

Noha az Oscar-díjas Kóla, puska, sültkrumpli minden idők legjövedelmezőbb dokumentumfilmje lett az amerikai mozipénztáraknál, a Disney - feltehetőleg politikai okokból - megtiltotta a Miramaxnak, hogy forgalmazza a botrányszagú Fahrenheit 911-et. A stúdió feje, Harvey Weinstein nem adja fel, és saját zsebből indítja majd útra az alkotást. A cannes-i fogadtatás valószínűleg mindent eldönt majd, optimistábbak szerint akár az őszi amerikai elnökválasztást is.